AANPAK JEUK & HUIDPROBLEMEN

Stappenplan voor totaalaanpak
Bij de ontwikkeling van zomereczeem spelen meerdere factoren een rol zoals erfelijkheid, algehele conditie, een verminderde weerstand, voeding, stress en omgevingsfactoren. Voor een optimaal resultaat is het daarom van belang om het gehele plaatje te bekijken en het probleem zowel van binnenuit als van buitenaf aan te pakken. Het doorlopen van onderstaande stappenplan helpt u bij deze complete aanpak. Mocht u aanvullende vragen hebben dan kunt u deze altijd stellen via info@paardeerlijk.nl we helpen u graag!

Let op: jeuk kan bij paarden worden veroorzaakt door luizen, mijten, schimmels of een worminfectie. Raadpleeg bij plotselinge jeuk altijd eerst een dierenarts om dergelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten. Paarden met jeuk kunnen allergisch zijn voor stofmijten, pollen, gras, grasmijten, bepaalde voedingsmiddelen, insecten etc. Een bloedonderzoek kan hier uitsluitsel over geven. Het behandelplan kan hier vervolgens op worden afgestemd. 

Een optimaal resultaat begint bij een goede basis. Neem tijdig de juiste maatregelen en zorg ervoor dat uw paard in een optimale conditie het zomereczeemseizoen ingaat. Het is belangrijk om het immuunsysteem zoveel mogelijk te ontlasten en de stofwisseling en darmflora van uw paard te optimaliseren.

1: Houd insecten op afstand met Skincalmin Neutralizing Spray
Gebruik om de insecten op afstand te houden Skincalmin Neutralizing spray. Deze spray verzorgt de huid en vacht en neutraliseert de lichaamsgeur van het paard waardoor insecten op afstand blijven. Afhankelijk van de mate van jeuk gebruikt u daarnaast een eczeemdeken. Of dit gewenst en nodig is verschilt per paard. Sommige paarden vinden een eczeemdeken erg prettig. Andere paarden vinden de deken vervelend en schuren zelfs meer met een deken op. Wanneer uw paard normaal gesproken een eczeemdeken op heeft dan kunt u de Skincalmin producten eerst proberen in combinatie met de deken. Zodra u merkt dat uw paard minder of geen jeuk meer heeft kunt u proberen de deken eens een dag af te laten. Als dat goed gaat een aantal dagen, etc. Natuurlijk kunt u ook direct starten zonder deken. Ieder paard is verschillend dus u dient dit zelf te beoordelen.

2: Voorkom en verminder jeuk met Skincalmin Anti-Itch Lotion en Skincalmin Healing Shampoo
Start bij de eerste symptomen van jeuk of preventief met de behandeling van de huid met Skincalmin Anti-Itch lotion. De lotion heeft een direct kalmerende werking bij jeuk. Het bevat een natuuridentieke werkstof die de histamine vorming in de huid remt waardoor de huid minder overgevoelig wordt en de jeuk afneemt. De lotion werkt ontstekingsremmend en stimuleert het herstel van de huid waardoor wondjes sneller genezen en haar sneller terug groeit. De lotion heeft dankzij de toevoeging van cade olie en tea trea olie een (licht) insectwerende werking. Breng de lotion royaal aan op de probleemzones. Gebruik de lotion in het begin van het seizoen, wanneer u weet waar uw paard normaal gesproken jeuk heeft, preventief ter voorkoming van jeuk en om schuren te voorkomen. Meestal is 2-4 keer per week voldoende. Begin bij de eerste symptomen van jeuk direct met smeren. Mocht u later beginnen dan is dat ook geen probleem. Breng de lotion op de door schuren reeds geïrriteerde huid aan voor een direct kalmerend effect en om het herstel van de huid te bevorderen. U voorkomt hiermee dat uw paard verder gaat schuren. Breng de lotion de eerste 14 dagen minimaal 1 maal daags aan op de probleemzones. Indien nodig 2 maal daags. Bij voorkeur voordat het paard naar buiten gaat en weer op stal gaat. Zodra de jeuk afneemt of verdwijnt en de huid is hersteld kunt u het gebruik afbouwen naar 3-4 keer per week en later mogelijk naar 1-2 keer per week. Wanneer de jeuk weer toeneemt, bijvoorbeeld tijdens periodes wanneer er veel mugjes actief zijn zoals warme windstille dagen, de frequentie tijdelijk weer verhogen.

Was uw paard, wanneer de temperaturen dat toelaten, met Skincalmin Healing Shampoo. De shampoo heeft een direct kalmerende werking en vermindert jeuk. De shampoo verwijdert schilfers en vuil zonder de huid uit te drogen. Kan ook gebruikt worden bij kleine wondjes / huidbeschadigingen. 

3: Voer uw paard zo sober mogelijk!
Geef voldoende kwalitatief hoogwaardig ruwvoer (hooi)* en voer geen producten waar granen in zitten (zoals biks en muesli), geen wortels, appels, broodjes, snoepjes, geen producten met melasse (suikerstroop) etc. Wij zien in de praktijk dat de meeste eczeempaarden hier negatief op reageren. De reactie op voeding verschilt per paard maar veel eczeempaarden kunnen ook niet tegen producten zoals bietenpulp (zoals Pavo Speedibeet) en tarwezemelen. Pas op met graanvrije muesli's! Deze bevatten vaak appelpulp, wortelvlokken en mais. Ook hier kunnen paarden met zomereczeem negatief op reageren. Alle Vitalbix producten kunt veilig voeren. 

*PaardEerlijk kan u adviseren bij de keuze van een leverancier voor kwalitatief hoogwaardig hooi, voor meer informatie neem contact met ons op via info@paardeerlijk.nl​

4: Voorzie uw paard in alle benodigde vitaminen en mineralen, bijvoorbeeld met Vitalbix Daily Complete
Bij paarden met zomereczeem is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen tekorten ontstaan aan essentiële voedingsstoffen. Met Vitalbix Daily Complete voorziet u uw paard in alle benodigde vitaminen, mineralen en aminozuren, allen in de juiste verhoudingen. Mineralen zoal biotine, koper, zink en selenium zijn belangrijk voor een gezonde huid en vacht. Vitalbix Daily Complete heeft een pre-biotische werking, stimuleert een gezonde darmflora en bevat 10% lijnzaad. Voor extra vezels kunt u wat Luzerne toevoegen aan Vitalbix Daily Complete. Reguliere biks en muesli bevatten een hoog zetmeel- en suikergehalte en kunnen de darmflora uit balans brengen. Het immuunsysteem wordt hierdoor onnodig belast. Vervang het huidige krachtvoer volledig door Vitalbix. 

5: Voer Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E voor omega-3 vetzuren
Voeg het gehele jaar door ca. 20-25 ml per 100 kg lichaamsgewicht Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E per dag toe aan Vitalbix Daily Complete. Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bevat een hoog aandeel (ca. 58%) omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en een positieve werking bij zomereczeem. 
Let op: Start altijd met 1 tot 2 pompjes van 30 ml en voer dit geleidelijk aan op tot de aangegeven 20-25 ml per 100 kg lichaamsgewicht

De meeste Omega Oliën die op de markt verkrijgbaar zijn bevatten meer omega-6 dan omega-3 vetzuren. Omega-6 vetzuren hebben een ontstekingsbevorderende werking. Deze oliën zijn daarom geen gezonde keuze en niet geschikt voor paarden met zomereczeem. 

6: Geef uw paard 2x per jaar een reinigingskuur
De opslag van afvalstoffen belast het immuunsysteem. Help uw paard om afvalstoffen af te voeren door hem bijvoorbeeld in het voorjaar en najaar een kuur van groene leem te geven. Voeg een week lang dagelijks één eetlepel groene leem toe aan het voer (eventueel gemend met een lepel water). Gebruik enkel fijne, zongedroogde groene leem die bedoeld is voor inwendig gebruik. Niet eerder dan 3 weken na het geven van een wormenkuur, niet gebruiken in combinatie met medicijnen, bij paarden jonger dan 1 jaar en drachtige merries. U kunt dit aanvullen met planten/supplementen zoals, brandnetel, paardenbloem en mariadistel. 

7: Introduceer een graaskorf of beperk weidegang tijdens de zomermaanden
Beoordeel eerst wat voor invloed gras heeft op uw paard. Bij veel paarden met zomereczeem speelt gras een belangrijke rol bij de mate van jeuk. Sommige paarden (veelal met lichte symptomen van jeuk) kunnen prima 24 uur per dag op de weide staan maar bij andere paarden kan meer dan een uur gras in de zomermaanden al leiden tot een toename van de jeuk. Wanneer uw paard een hevige vorm van zomereczeem heeft is een graasbeperking gedurende een deel van de zomer aan te raden. Dit kan door gebruik te maken van een  Graaskorf of een volledig weideloze periode, als u kiest voor de laatste optie zorg dan wel voor voldoende ruimte voor beweging (bijv paddock) en sociale contacten met andere paarden. Om te beoordelen wat voor invloed gras op uw paard heeft dient u hem minimaal 4 weken, maar bij voorkeur ca. 3 maanden niet op de weide te zetten. Deze tijd heeft het verteringsstelsel nodig om zich aan te passen. Als het goed gaat kunt u proberen de duur van de weidegang weer te verlengen of een graaskorf introduceren zodat uw paard weer gehele dagen de weide op kan. Zet uw paard bij voorkeur pas later in het seizoen op de weide wanneer het gras is uitgebloeid. 

8: Beoordeel de kwaliteit van de weide
Jong gras en kort gestrest gras bevat een hoog fructaangehalte. Het heeft de voorkeur om uw paard pas later in het seizoen, wanneer het gras lang en uitgebloeid is, op de weide te zetten. Werk met strookbegrazing of een graaskorf zodat uw paard gedoseerd kan genieten van het gras. In de praktijk blijkt dat kunstmest en koeienmest nadelige gevolgen heeft op de kwaliteit van het gras. Vooral paarden met zomereczeem zijn hier erg gevoelig voor. Laat uw paard niet grazen op een met kunstmest of koeienmest bemestte weide. Ook de pH van de bodem is van belang. Gras van een te zure bodem is ongeschikt voor paarden met zomereczeem. Er zijn diverse bedrijven waar u de pH van de bodem kunt laten onderzoeken en waar u advies kunt krijgen over bemesting van de weide. 

9: Pas indien nodig het hooi / kuilgras aan
Beoordeel wat voor invloed het hooi / kuilgras heeft op uw paard. Paarden met zomereczeem lijken slecht om te kunnen gaan met suikers en te veel energierijke voeding. Kuilgras kan zeer energierijk zijn en veel suikers bevatten. Voer daarom bij voorkeur hooi van een goede kwaliteit zoals bijvoorbeeld kruidenhooi*. Heeft uw paard overgewicht kies dan voor een hooisoort met een lage energiewaarde zoals bijvoorbeeld graszaadhooi. Meng dit eventueel 50/50 met normaal hooi. Zorg voor een goede verdeling over de dag en nacht en gebruik bij voorkeur een kwalitatief hoogwaardige slowfeeder.

*PaardEerlijk kan u adviseren bij de keuze van een leverancier voor kwalitatief hoogwaardig hooi, voor meer informatie neem contact met ons op via info@paardeerlijk.nl. 

10: Zorg voor een juiste Body Condition Score
Het is belangrijk dat uw paard geen overgewicht of ondergewicht heeft. Start tijdig met een aanpassing van het rantsoen en eventueel van de arbeid. Houd er rekening mee dat het maanden kan duren om een paard te laten afvallen of te laten aankomen. Wegen is weten! Monitor daarom het gewicht van uw paard regelmatig, dit kan eenvoudig met een Best Friend® gewicht-meetlint. 

11: Geef voldoende beweging
Paarden met zomereczeem kunnen een teveel aan afvalstoffen in hun lichaam hebben. Beweging stimuleert de doorbloeding en daarmee de afvoer van afvalstoffen. Geef een paard met zomereczeem daarom zo veel mogelijk beweging. Spray uw paard voor het rijden in met de Skincalmin Neutralizing spray zodat uw paard niet geïrriteerd raakt door insecten tijdens het rijden.

12: Voorkom stress
Stress kan een negatieve invloed hebben bij zomereczeem. Zorg ervoor dat uw paard goed in zijn vel zit. Geef hem voldoende bewegingsvrijheid en zorg voor voldoende sociale contacten. Is het noodzakelijk om uw paard i..v.m. een negatieve reactie op gras op een paddock te houden zorg er dan wel voor dat hij gezelschap heeft. Eenzaamheid en stress kunnen de jeuk juist verergeren. 

Vragen of Advies
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op via info@paardeerlijk.nl. We geven u graag een gratis en vrijblijvend advies.

Voetnoot
Bovenstaande tekst is tot stand gekomen op basis van informatie verstrekt door de fabrikant van Skincalmin (Feral Horse Care) en is bedoeld als algemeen advies. De verantwoordelijkheid voor het opvolgen van deze adviezen ligt bij de paardeneigenaar zelf. Ons advies kan nooit het advies van een dierenarts vervangen. Neem bij twijfel of wanneer de jeuk toeneemt altijd contact op met een dierenarts.

 

SKINCALMIN TESTRESULTATEN

Bewezen werking
Skincalmin is uitgebreid getest op diverse paarden en pony's met zomereczeem.
In 2013 heeft de fabrikant (Feral Horse Care) Skincalmin Anti-itch lotion laten testen op een tiental paarden met zomereczeem. Bij bijna alle paarden nam de jeuk aanzienlijk af of was deze geheel verdwenen. In het voorjaar van 2014 is aan ca. 65 mensen gevraagd om Skincalmin Anti-Itch lotion te testen op hun paard of pony. Aan de test hebben paarden van vele verschillende rassen meegedaan van ijslanders, haflingers en shetlanders, tot arabieren en KWPN-ers. De paarden stonden verspreid door heel Nederland. Ook bij deze test waren de testresultaten zeer positief. 

De resultaten

  • ca. 89% van de paarden heeft aanzienlijk minder jeuk ten opzicht van vorig jaar
  • ca. 75% van de paarden heeft helemaal of vrijwel geen jeuk meer
  • een groot deel van de paarden heeft geen eczeemdeken meer nodig
  • de meeste paarden zijn veel rustiger en minder geïrriteerd
  • wondjes herstellen sneller
  • haren groeien sneller terug

Tijdens de test had men niet bij alle paarden invloed op de diverse factoren zoals weidegang, voeding, beweging etc. Omdat bij zomereczeem vele factoren meespelen waaronder o.a. voeding is het belangrijk om altijd het gehele plaatje te bekijken. We zijn ervan overtuigd dat we met het juiste advies nog dichter bij de 100% in de buurt kunnen komen. Mocht u meer informatie willen ontvangen over de Skincalmin producten, vraag ons dan gerust om een persoonlijk advies via info@paardeerlijk.nl. We helpen u graag!

Lees ervaringen van gebruikers van Skincalmin op de website van de Feral Horse Care

© 2018 - 2020 PaardEerlijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
PaardEerlijk.nl maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
COOKIEBELEID Cookies zijn kleine informatiebestanden die bij een bezoek aan onze website door de browser worden opgeslagen op jouw computer. Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. PaardEerlijk maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. PaardEerlijk maakt gebruik van Functionele cookies, Analytische cookies en Tracking-cookies. Functionele cookies Functionele cookies zijn nodig om deze website te laten werken. Een voorbeeld van een functionele cookie is het opslaan van de producten die de bezoeker in het winkelmandje plaatst. Ook als je ‘ingelogd blijven’ aanvinkt bij het inloggen, worden cookies geplaatst. Bij een later bezoek word je dan automatisch ingelogd, wat voor veel gebruikers erg prettig werkt. Deze voorbeelden vallen in de categorie functionele cookies. Voor het plaatsen van functionele cookies hoeft een website volgens de wet geen toestemming aan de bezoeker te vragen. Analytische cookies Door middel van deze cookies krijgen websites inzicht in het gebruik van hun website. De privacy van de bezoeker blijft met deze analytische cookies gewaarborgd. Met deze data kunnen websites geoptimaliseerd worden, waardoor je de gebruikerservaring voor bezoekers kunt verbeteren. Voor analytische cookies die worden gebruikt om het verkeer op een website te analyseren, hoeft een website geen toestemming aan de bezoeker te vragen. Hierover moeten bezoekers wel geïnformeerd worden in een cookie- of privacyverklaring. Tracking-cookies Tracking-cookies, ook wel marketingcookies, zijn cookies die binnen een website of over verschillende domeinen gebruikt worden om surfgedrag van de bezoekers vast te leggen. Hiermee kunnen uiteindelijk gerichte aanbiedingen gedaan worden. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de remarketingcampagnes van Google AdWords. Niet alleen Google AdWords maakt gebruik van tracking-cookies, ook socialmedia-accounts, nieuwsbrieven en partnersites maken gebruik van deze cookies. Voor het bijhouden van persoonsgerichte gegevens is toestemming vereist. Nadat een gebruiker geaccepteerd heeft dat cookies worden bijgehouden, mogen deze cookies worden geplaatst. PaardEerlijk gebruikt deze cookies voor de volgende doeleinden: - Wanneer je inlogt (functionele cookie) op de PaardEerlijk website wordt een cookie gebruikt om te zorgen dat je overal op de PaardEerlijk website ingelogd blijft. Zodoende kan je eenvoudig bestellingen doen via de bestelpagina's. - Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. - Facebook (functionele cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. - Twitter (functionele cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. - AddThis (functionele cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. - Cookiekeuze (Analytische cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. - Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. - Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. - Facebook Pixel (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze Facebook & Instagram campagnes te verbeteren. - Review sites (tracking cookie): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.