Sorteer op
 • Voedingsadvies op afstand
  Voedingsadvies op afstand
  € 39,95
 • Graasmasker adviesgespek
  Graasmasker adviesgespek
  € 9,95

Paardeerlijk Voedingsadvies

Paardenvoeding... het klinkt zo simpel maar zo gemakkelijk is het niet. In een sterk concurerende markt vliegt de ene aanbeveling na de andere om je oren. Het aanbond is gigantisch en allemaal beweren ze dat dit type voeder echt het beste is voor je paard.

Aan de andere kant zien we dat steeds meer paarden in de problemen komen. Stofwisselingsziekten, metabolische problemen, darmproblemen, maag-darm-zweren en een steeds groter groeiende groep paarden met ernstig overgewicht. Meer en meer paarden raken hoefbevangen en voor mijn gevoel ontstaan deze problemen ook op steeds jongere leeftijd.

Gezonde paardenvoeding, we wijzen je de weg. 

​​Heel graag help ik je op weg tussen het aanbod van de vele voeders. Onze visie kenmerkt zich door de eenvoud en afwisseling. En we proberen dit vorm te geven binnen de beschikbare randvoorwaarden die je zelf ter beschikking hebt.

In het voedingsadvies staat de natuur van het paard centraal. En proberen we een rantsoen samen te stellen dat jou paard optimaal ten goede komt. Daarnaast hechten we veel waarde aan voeding die met het seizoen meebeweegt. 

Is je paard te zwaar? Ook dan is goed voeren heel belangrijk. Veel paarden met overgewicht hebben sneller gezondheidklachten (van welke aard dan ook) en juist voor hen is voeding enorm belangrijk. Het gaat alleen om de kwaliteit en de invulling van de voeding. Voeding waar het lichaam iets mee kan en iets aan heeft. 

In een voedingsadvies ga ik in op je wensen en help ik je op weg naar een gezonder paard. Hierbij kan ik gebruik maken van een rantsoenberekening maar dat is niet alles bepalend. Een rantsoenberekenig geeft enkel een weerspiegeling op basis van de gemiddelde aanbeveling. Maar ieder paard is uniek in zijn behoefte en omdat meestal niet alle parameters voor handen zijn is dat niet iets om blind op te varen. Wel kan het je inzicht verschaffen of en ransoen veilig is (in het geval van afvallen)  of aan bepaalde norm voldoet ( bijv minimale droge stof gehalte).

 

Onze eigen ervaring, wake-up call!

Een flink aantal jaren geleden ontwaakte ik omdat mijn paard 'ineens' hoefbevanen was geworden. Tot die tijd had ik blind vertrouwen gehad in de paardenvoeders die ik op stalling ter beschikking had. Overgewicht was altijd al wel het probleem van mijn paard geweest maar middels diverse graasmaskers had ik dat al jaren goed onder controle. 

Mijn paard was niet dik maar had wel karakteristieke vetophopingen op de hals en diverse andere plaatsen, en dat terwijl ik haar ribben kon voelen en tijdens de ademhaling kon zien. Door een advies van een paardentandarts heb ik destijds haar graasmasker af gedaan. Met de stalhouder kon ik gelukkig een rantsoenering van strookbegrazing afspreken. Maar helaas was een week zonder graasmasker voldoende om haar door alle vier de hoeven te laten zakken. Tot mijn groot verdriet en spijt. 

In korte tijd verslond ik alle informatie die ik kon vinden en het maakte me steeds bozer. Meer en meer besefte ik dat ikzelf heb toegestaan dat het zo ver heeft kunnen komen, zonder dat ik het wist. 

Als je je verdiept in het lichaam en natuur van het paard, en dit probeert in te denken in zijn eigen omgeving waar de mens nog geen deel van zijn leven uitmaakte kun je niet anders dan de conclusie trekken dat de huidige voedingsindustrie er de laatste jaren een potje van heeft gemaakt. Dit los van de vermenselijkende tradities en opvattingen over huisvesting en sociaal contact. Gelukkig is er op dit gebied de laatst jaren ook veel verandering gaande.

Evolutionair gezien staat het paard nog heel dicht tegen die natuur aan. Een eeuw aan verandering van gebruik en functie van het gedomesticeerde paard en de opgelegde voeding veranderen niets aan wat in milioenen jaren is gevolueerd tot wat het nu is. 


Paard in de natuur.

Het paardenlichaam is van nature ingesteld om veel te bewegen, lange afstanden af te leggen en ondertussen met kleine porties zijn dagrantsoen bij elkaar te scharrelen. Voeding met veel vezels afkomstig uit verschillende gewassen met een laag suiker en zetmeelgehalte, daar is zijn spijsverteringsstelsel op ingericht. Een groot deel van de Nederlandse paarden heeft gelukkig dagelijkse beweging tijdens weidegang, al komt dit bij lange na niet in de buurt van de afstand die paarden in de natuur afleggen. Naast dat bewegen energie verbruikt heeft het ook nog vele andere belangrijke functies. Het onderteunt vele celprocessen en zorg voor een goede peristaltiek van de darm. Besef dat stal paarden hierin al in het nadeel zijn. Eigenlijk staan huisvesting, voeding en de manier van het aanbieden van voeding direct in verbinding met elkaar. Ook dat zal ik belichten in mijn advies want uiteindelijk draait het allemaal om de gezondheid van je paard.
 

Hoe zitten veel bekende paardenvoeders in elkaar?

De huidige voederindustrie gebruikt vele grondstoffen en reststoffen uit andere industrietakken en vormen dat om tot een 'smakelijk' paarden voeder. als je dit in een rantsoen calculator stop kloppen de waardes vaak best goed. Maar als je het etiket bekijkt bevatten veel voeders ingredienten die een paard niet in de natuur zou kiezen of niet in die hoeveelheid zou opnemen. Veelal rijk aan granen, suikers en zetmeel. Soms wel tot 30% en daarvan hoor je dan soms 2-5 kg per dag van te voeren... dat is ruim 1,6 pak suiker en zetmeel per 24 uur... iets wat een paard in de natuur nooit voor zijn kiezen zal krijgen. En al helemaal niet in bulk verdeeld over 2 of 3 porties per dag (op geschrokt in 10 minuten). Deze manier van voeren is een ware uitputtingsslag voor het lichaam en de gevolgen hiervan zien we dagelijks onder ogen. Meer en meer paarden raken hoefbevangen.  

 

Weide en ruwvoer

Los van de aanvullende voeders is ook de boer de kunst van kwalitatief weidebeheer aan het verliezen. Het gaat niet meer om diversiteit en kwaliteit die aansluit bij de natuur maar om kwantiteit. Sterke grassen die snel herstellen van intensieve betreding ( we houden eigenlijk te veel dieren op een te kleine oppervlakte). Grassen die onder inlvoed van intensieve bemesting worden opgejaagd om maar zo veel mogelijk opbrengst te kunnen genereren. Diversiteit, bodemleven en voldoende insekten delven het onderspit. En dit zien we terug in de gezondheid van de dieren die zich 'voeden' aan met het gras en het ruwvoer wat hiervan gewonen wordt.

Bedenk dat je bent wat je eet. Zonder voeding kun je niet groeien en niet leven. Dit is al een heel belangrijk aspect voor dat je in de baarmoeder van je moeder gaat groeien. Leven is chemie en in het lichaam vinden milioenen chemische reacties plaats (op cel niveau) die elk hun eigen functie en eisenpakketje hebben om verschillende celgroepen, orgaansystemen en een heel lichaam in balans te laten functioneren. Waar het een zorgt voor en optimaal presteren van de ander gebeurt dit ook andersom. En zo onstaat een mooi evenwicht waar het organisme (het paard) in een top gezondeheid kan leven. Met een grote maar... als je maar wordt voorzien van de juiste voeding. Daarnaast is het paard heel erg afhankelijk van de darmflora. Zonder een gezonde darm kan het lichaam niet goed functioneren.

Van voeding is het huidige paard afhankelijker dan ooit. De mens bepaalt alles. Ook als je denkt dat je niets te kiezen hebt. Meer dan 50% van de paarden in Nederland is te dik. Weidegang speelt hierin een grote rol maar ook de rest van het rantsoen draagt zijn steentje bij. Over het algemeen kan worden gesteld dat de Nederlandse paarden in veel gevallen overvoerd worden als het gaat om energie. 

Is onbeperkt ruwvoer 'de oplossing'?

'De hipe: onbeperkt ruwvoer'. Voor vele bewuste paardeneigenaren is dat de nieuwe norm. Inderdaad besteden paarden in de natuur ten minste 16-20 uur aan eten en dit hebben ze ook nodig als het gaat om functie en vormgeving van het spijsverteringsstelsel. Maar dat kan niet de drijfveer zijn achter 20u eten aan een grote ronde baal hooi dat niet geanalyseerd is. Onbeperkt ruwvoer betekent veel meer dan dat. Onbeperkt ruwvoer is alleen functioneel als aan specifieke voorwaarden wordt voldaan. Als het paard wordt uitgedaagd om moeite te doen voor zijn eten, afstanden af te leggen en het energie niveau van het voeder laag is. Daarnaast is 'ruwvoer' veel breder dan enkel hooi/ voordroog of kuil. Kun je niet aan die voorwaarden voldoen en is je paard te dik? Dan is onbeperkt ruwvoer geen optie. Graag help ik je op weg om ook dit vraagstuk op te lossen. Met de juiste hulpmiddelen en creatieviteit kun je ook hierin de consumptietijd rekken.

 

 

 

Doneer een boom #GREEN FRIDAY

Doneer en Boom - Trees for All

Green Friday

​Meer informatie

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Verzending

 • Verzonden in 24-48u
 • Brievenbuspakket €4.49
 • Pakket NL vanaf €5.99
 • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Equifyt - Voeding uit de natuur!

Gezonde voeding die de seizoenen volgt! 

Equifyt paardenvoeding

Verdeelpunt regio Nijmegen/ Malden/ Heumen/ Groesbeek/ Milsbeek / Mill / Gassel e.o.

Afhalen op afspraak of regionaal gratis bezorgd vanaf €45,- 
Verzending per 20kg zak €5,99

​Meer informatie

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Corona-info

​Meer informatie

Te gast in de Paardenpodcast!

Interessante artikelen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat graasmaskers geen negatief effect hebben op paardenwelzijn.

Lees artikel

Nieuwe blog!

Lees hier alles over graasmasker en wormbesmetting!

Lees artikel​​

© 2018 - 2021 PaardEerlijk | sitemap | rss