Sorteer op
  • wordt aan gewerkt Sorry!

    Voedingsadvies op afstand
    Voedingsadvies op afstand

Paardeerlijk Voedingsadvies

Paardenvoeding... het klinkt zo simpel maar zo gemakkelijk is het niet. In een sterk concurerende markt vliegt de ene aanbeveling na de andere om je oren. Het aanbond is gigantisch en allemaal beweren ze dat dit type voeder echt het beste is voor je paard.

Aan de andere kant zien we dat steeds meer paarden in de problemen komen. Stofwisselingsziekten, metabolische problemen, darmproblemen, maag-darm-zweren en een steeds groter groeiende groep paarden met ernstig overgewicht. Meer en meer paarden raken hoefbevangen en voor mijn gevoel ontstaan deze problemen ook op steeds jongere leeftijd.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Afhankelijk van je situatie en wens kunnen we je op verschillende manieren helpen. Van basis advies tot orthomolecuair advies bij gezondheidsklachten.

Orthomoleculaire voeding, wat is dat?

De term 'Orthomoleculair' klinkt vaak wat moeilijk en ver van je af als je er niet bekend mee bent. Veel mensen hebben de associatie met extreme supplementen of enorm hoge doseringen en schrijven dit dan ten onrechte af. Waar we naar kijken binnen de orthomoleulaire voeding is hoe processen op celniveau verlopen en welke randfactoren hiervoor aanwezig moeten zijn om dit correct te laten plaatsvinden. Het gaat dan om nutrienten in de voeding maar ook om overkoepelende fysiologische processen. En hiermee gaat de manier van kijken naar het lichaam hand in hand met epigenetica. Weer een moeilijke term. Epigenetica is de leer die gaat over de expressie van genen. Of te wel hoe zit het gen pakket van, in dit gval, een paard in elkaar en wat heeft het nodig om deze funties optimaal tot uiting te brengen. Waar Ortomoleculaire voeding ingaat op de stoffen gaat de epigenetica in op omgeving en fysiologische invloeden. Stress van welke aard dan ook (bijvoorbeeld bij het onbreken van sociaal contact) heeft bijvoorbeeld een groot gevolg voor de beschikbaarheid van diverse stoffen en beperkt in vele opzichte een gezonde fysiologie. 

Een orthomoleculair voedingsadvies gaat daarom verder dan enkel voeding. We bekijken het paard als geheel en leggen relaties tussen kleine signalen en verandering, de huisvesting en het management. Het lichaam heeft diverse systemen in werking die de inwendige balans regelen en bewaken. Dit voor een optimale stofwisseling en beschikbaarheid van energie. Als de voeding of omgevings factoren gedurende een langere tijd niet klopt met de behoefte van het genpakketje brengt dit het systeem uit balans en kunnen er problemen onstaan. 

De evolutie heeft de mate van aanpassing bepaald en de diverse eigenschappen van het lichaam zijn voor het paard bijzonder functioneel. Een flexibel lichaam kan gemakkelijker vluchten als de kudde wordt aangevallen door een roofdier. De vorm van de hoeven geeft optimaal grip de de betreffende ondergrond en alle processen in het lichaam werken op een logische volgorde. Als er een verstoring optreedt heeft dit vaak als resultaat dat het lichaam minder functioneel wordt. Overgewicht, stijfheid, blessures, slechte hoeven, geen energie hebben, een immuunsysteem dat overactief is ( jeuk, hoesten), vatbaar worden voor paracieten etc. 

Bepaalde processen zijn inwendig stuurbaar door verstorende factoren weg te halen en bepaalde nutrienten specifiek toe te voegen. Daarbij houden we rekening met de hierargie van het lichaam. Door je bewust te worden van wat je paard wel en niet helpt helpen we zijn stofwisseling weer op koers te brengen. We kunnen hierbij tijdelijk gebruik maken van enkle specifieke supplementen waarna je op termijn weer overgaat op een geschikte paardenvoedermiddellen uit het gezonde segment. Besef je wel dat er vaak een lange tijd overheen gaat voor problemen zichtbaar worden en dat je die problemen niet van vandaag op morgen oplost. Vaak heeft het lichaam binnen de hierargie achterstallig onderhoud te plegen op diverse plekken en duurt het een langere periode voordat het lichaam als geheel weer beter gaat functioneren. 

 

 

Extra informatie over evolutie, de natuur en voeding van het paard.

Evolutie

Als je je verdiept in het lichaam en natuur van het paard, en dit probeert in te denken in zijn eigen omgeving waar de mens nog geen deel van zijn leven uitmaakte kun je niet anders dan de conclusie trekken dat veel reguliere voedingsmiddelen en het weidebeheer van de afgelopendecenia niet past bij de spijsverteringen stofwisseling van het paard. Dit los van de vermenselijkende tradities en opvattingen over huisvesting en sociaal contact. Gelukkig is er op dit gebied de laatst jaren ook veel verandering gaande.

Evolutionair gezien staat het paard nog heel dicht tegen die natuur aan. Een eeuw aan verandering van gebruik en functie van het gedomesticeerde paard en de opgelegde voeding veranderen niets aan wat in milioenen jaren is gevolueerd tot wat het nu is. Door middel van evolutie is het paard aangepast op de oorspronkelijke biotoop. Biotoop wil zetten, een gebied met een bepaald klimaat en begroeiing waarbinnen een organisme zich zelfstandig kan handhaven. En door de jaren heen is uiteindelijk een genen pakketje overgebleven dat het beste is aangepast op die situatie. Hiermee zijn paarden, de omgeving en de daaruit voortkomende voeding perfect op elkaar afgestemd met als doel een zo groot mogelijke overlevingskans en mogelijkheid tot voortplantingmet als doel het bewaken van het voortbestaan van de soort.


Paard in de natuur.

Het paardenlichaam is van nature ingesteld om veel te bewegen, lange afstanden af te leggen en ondertussen met kleine porties zijn dagrantsoen bij elkaar te scharrelen. Voeding met veel vezels afkomstig uit verschillende gewassen met een laag suiker en zetmeelgehalte, daar is zijn spijsverteringsstelsel op ingericht. Een groot deel van de Nederlandse paarden heeft gelukkig dagelijkse beweging tijdens weidegang, al komt dit bij lange na niet in de buurt van de afstand die paarden in de natuur afleggen. Naast dat bewegen energie verbruikt heeft het ook nog vele andere belangrijke functies. Het onderteunt vele celprocessen en zorg voor een goede peristaltiek van de darm. Besef dat stal-paarden hierin al in het nadeel zijn. Eigenlijk staan huisvesting, voeding en de manier van het aanbieden van voeding direct in verbinding met elkaar. 
 

Hoe zitten veel bekende paardenvoeders in elkaar?

De huidige voederindustrie gebruikt vele grondstoffen en reststoffen uit andere industrietakken en vormen dat om tot een 'smakelijk' paardenvoeder. Als je dit in een rantsoencalculator stop kloppen de waardes vaak best goed. Maar als je het etiket bekijkt bevatten veel voeders ingredienten die een paard niet in de natuur zou kiezen of niet in die hoeveelheid zou opnemen. Veelal rijk aan granen, suikers en zetmeel. Soms wel tot 30% en daarvan hoor je dan soms 2-5 kg per dag van te voeren... dat is ruim 1,6 pak suiker en zetmeel per 24 uur... iets wat een paard in de natuur nooit voor zijn kiezen zal krijgen. En al helemaal niet in bulk verdeeld over 2 of 3 porties per dag (op geschrokt in 10 minuten). Deze manier van voeren is een ware uitputtingsslag voor het lichaam en de gevolgen hiervan zien we dagelijks onder ogen. Meer en meer paarden raken hoefbevangen of mankeren wel iets anders.  

 

Weide en ruwvoer

Los van de aanvullende voeders is ook de boer de kunst van kwalitatief weidebeheer aan het verliezen. Het gaat niet meer om diversiteit en kwaliteit die aansluit bij de natuur maar om kwantiteit. Sterke grassen die snel herstellen van intensieve betreding ( we houden eigenlijk te veel dieren op een te kleine oppervlakte). Grassen die onder inlvoed van intensieve bemesting worden opgejaagd om maar zo veel mogelijk opbrengst te kunnen genereren. Diversiteit, bodemleven en voldoende insekten delven het onderspit. En dit zien we terug in de gezondheid van de dieren die zich 'voeden' aan met het eenzijdige gras en het ruwvoer wat hiervan gewonen wordt.

Bedenk dat je bent wat je eet. Zonder voeding kun je niet groeien en niet leven. Dit is al een heel belangrijk aspect voor dat je in de baarmoeder van je moeder gaat groeien. Leven is chemie en in het lichaam vinden miljoenen chemische reacties plaats (op cel niveau) die elk hun eigen functie en eisenpakketje hebben om verschillende celgroepen, orgaansystemen en een heel lichaam in balans te laten functioneren. Waar het een zorgt voor en optimaal presteren van de ander, gebeurt dit ook andersom. En zo onstaat een mooi evenwicht waar het organisme (het paard) in een topgezondeheid kan leven. Met een grote maar... als je maar wordt voorzien van de juiste voeding. Daarnaast is het paard heel erg afhankelijk van de darmflora. Zonder een gezonde darm kan het lichaam niet goed functioneren.

Van voeding is het huidige paard afhankelijker dan ooit. De mens bepaalt alles. Ook als je denkt dat je niets te kiezen hebt. Meer dan 50% van de paarden in Nederland is te dik. Weidegang speelt hierin een grote rol maar ook de rest van het rantsoen draagt zijn steentje bij. Over het algemeen kan worden gesteld dat de Nederlandse paarden in veel gevallen overvoerd worden als het gaat om energie. 

Is onbeperkt ruwvoer 'de oplossing'?

'De hipe: onbeperkt ruwvoer'. Voor vele bewuste paardeneigenaren is dat de nieuwe norm. Inderdaad besteden paarden in de natuur ten minste 16-20 uur aan eten en dit hebben ze ook nodig als het gaat om functie en vormgeving van het spijsverteringsstelsel. Maar dat kan niet de drijfveer zijn achter 20u eten aan een grote ronde baal hooi waarvan geen analyse is gedaan. Onbeperkt ruwvoer betekent veel meer dan dat. Onbeperkt ruwvoer is alleen functioneel als aan specifieke voorwaarden wordt voldaan. Als het paard wordt uitgedaagd om moeite te doen voor zijn eten, afstanden af te leggen en het energie niveau van het voeder laag is. Daarnaast is 'ruwvoer' veel breder dan enkel hooi/ voordroog of kuil. Kun je niet aan die voorwaarden voldoen en is je paard te dik? Dan is onbeperkt ruwvoer geen optie. Graag help ik je op weg om ook dit vraagstuk op te lossen. Met de juiste hulpmiddelen en creatieviteit kun je ook hierin de consumptietijd rekken.

 

Vit E - juist in januari!

Veel paarden krijgen in de winter geen gras of ander vers groen ruwvoer. Gemiddeld slaat een paard voor ongeveer vier maanden aan vit E op. Als je paard in oktober van het gras af is gegaan kan het extra zinvol zijn om deze vitamine juist nu extra aan te vullen.

vit E olie voor paarden

Natuurlijk vit E paard

Meer informatie

Koop hem nu!

Vers van de drukker! Het nieuwe magazine van Vanuit Het Paard!

Magazine Huisvesting vanuit het paard

Bestel hem snel met introductie korting!

Meer informatie

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Verzending

  • Verzonden in 24-48u
  • Brievenbuspakket €4.99
  • Pakket NL vanaf €6.49
  • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Voor in de winter!

PerNaturam Wilde Bessen!

Voor extra vitamine C en vitale plantenstoffen!

Pernaturam wilde bessen voor vitamine C

 

Nieuw!

Coolstance Copra

Coolstance copra ook bij paardeerlijk nijmegen

 

Pferdgerecht - Futter Natur

Pferd Gerecht Futter Natur

 

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Corona-info

​Meer informatie

Te gast in de Paardenpodcast!

Interessante artikelen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat graasmaskers geen negatief effect hebben op paardenwelzijn.

Lees artikel

Nieuwe blog!

Lees hier alles over graasmasker en wormbesmetting!

Lees artikel​​

© 2018 - 2022 PaardEerlijk | sitemap | rss