Sorteer op
 • Voedingsadvies op afstand
  Voedingsadvies op afstand
  € 39,95
 • Basis Voedingsvragen
  Basis Voedingsvragen

Paardeerlijk Voedingsadvies

Een gepast rantsoen voor jouw paard.
​Paardenvoeding is een van de meest belangrijke aspecten als het om de gezondheid van paarden gaat. Het is samen met correcte huisvesting en sociaal contact een basisbehoefte van het paard. Maar net als de andere twee aspecten van deze basisbehoefte is het paard volledig afhankelijk van de eigenaar. Als (toekomstig) paardeneigenaar ben je, al klinkt dit wel erg dwingend, bijna verplicht je te verdiepen in deze basisbehoeften. En niet voor niets, want je wilt graag lang kunnen genieten van een gezond en gelukkig paard. PaardEerlijk maakt graag mensen bewust van een gezonde voedingsgewoonte en helpt graag als je hier moeilijk uit kunt komen. We zijn met name gespecialiseerd in het adviseren van het basisrantsoen voor recreatiepaarden en in rantsoenen voor dieren met metabolische problemen als Insuline Resistentie, Equine Metabool Syndrome, PPID en hoefbevangen paarden. Ook kun je bij ons terecht voor een afgepast rantsoen om jouw paard of pony veilig te laten afvallen. Graag kijken we samen met jou als bezorgd eigenaar wat we kunnen doen om jouw paard of pony een gezond gewicht te laten bereiken en behouden. Want net als bij mensen is een streng dieet om af te vallen best lastig vol te houden en werkt alles beter als iemand naast je staat en je blijft motiveren en coachen!

Paard & Voeding en Gezondheid
Het paardenlichaam is van nature ingesteld om veel te bewegen, lange afstanden af te leggen en ondertussen met kleine porties zijn dagrantsoen bij elkaar te scharrelen. Voeding met veel vezels afkomstig uit verschillende gewassen met een laag suiker en zetmeelgehalte, daar is zijn spijsverteringsstelsel op ingericht. Een groot deel van de Nederlandse paarden heeft gelukkig dagelijkse beweging tijdens weidegang, al komt dit bij lange na niet in de buurt van de afstand die paarden in de natuur afleggen.

En hoe zit het met de rest van de voeding en variatie in het rantsoen?
Veelal zijn de weides bezaaid met Engels Raairgras. Een sterk en snel groeiend gewas, rijk aan voeding, niet gemakkelijke te verdringen en gegarandeerd een hogere opbrengst. Voor veel boeren zijn dat de belangrijkste eigenschappen. Maar dat dit type gras veel te rijk en eenzijdig is voor paarden en dus eigenlijk minder geschikt is voor in de paardenweide, is bij velen niet niet zo bekent of van ondergeschikt belang. Over het algemeen kan worden gesteld dat de Nederlandse paarden in veel gevallen overvoerd worden. Meer dan 50% van de paarden in Nederland is te dik. Weidegang speelt hierin een grote rol maar ook de rest van het rantsoen wat vaak onbewust wordt verstrekt draagt zijn steentje bij. Dat overgewicht bij mensen niet gezond is en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen dat weten de meeste mensen wel, maar voor paarden is dit ook niet onschuldig.

Het gedomesticeerde paard is volledig afhankelijk van de mens als het gaat om voeding. Met vergroting van bewustwording en kennis kunnen we als mens en liefhebbend paardeneigenaar voedingsgerelateerde aandoeningen bij het paard verminderen of zelfs voorkomen, denk hierbij aan het ontstaan van Insuline Resistentie (IR) of Equine Metabole Syndrome (EMS) en hoefbevangenheid.

Voedings advies - PaardEerlijk

 

Wil je weten hoe jij voor jouw paard een gezonde voedingsgewoonte nastreeft of loop je tegen voedingsgerelateerde problemen aan?
PaardEerlijk kijkt graag samen met jou naar de huidige conditie van je paard en kan je adviseren in een gezond en evenwichtig rantsoen. Hierin rekening houdend met de behoefte van jouw paard aan energie, vezels, eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen etc. Dit alles gebaseerd op de individuele behoefte op basis van o.a. ras, gewicht, leeftijd, arbeid en huisvesting. De behoefte wordt door ons bepaald op basis van wetenschappelijke standaarden. Met ons onafhankelijke advies geven we je een passende richting binnen het aanbod van de vele beschikbare voedermiddelen en voedermethoden. Ook als het gaat om gewicht verliezen of juist een beetje aankomen kunnen we je hierin begeleiden.

Uitgangspunten
Ons voedingsadvies richt zich op het standaard dagelijks rantsoen voor jouw paard. Hierin vinden we het belangrijk dat het rantsoen toekomt aan de natuurlijke behoeften van het paard. Bij een voedingsadvies is het uiteraard mogelijk om jouw eigen wensen m.b.t. merk of type voedermiddel aan te dragen. Deze zullen we, indien analyse bekend, meenemen in het voedingsadvies. We zijn een groot voorstander van granenvrije vezelrjke voeding en zullen ons advies ook in die richting sturen.

De zin en onzin van een rantsoenberekening
In ons uitgebreide voedingsadvies vind je ook een rantsoenberekening. Over een rantsoenberekening bestaan verschillende opvattingen. Sommige vinden het nietszeggend omdat elk paard weer individuele behoeften heeft welke niet in een gegeneraliseerde ransoenberekening te vatten zijn. Daarnaast is een argument dat de opname van verschilende vitamine en mineralen per periode kunnen verschillen en dat het daarom onzinnig is om een rantsoen berekening uit te voeren. Dit is deels waar, een rantsoen berekening zegt niet alles, maar wij zijn van mening dat een rantsoenberekening een waardevolle tool is om een heldere leidraad te kunnen bieden en inzicht te geven in wat jouw paard eigenlijk nodig heeft. Zeker in speciale omstandigheden is het een waardevol instrument om te zien of een rantsoen jouw paard goed zal doen. Het genuanceerde blijft dat het overgrote deel van de berekening bestaat uit een grote onbekende. De analyse van hooi en gras zijn zelden bekent bij menig paardeneigenaar. Daarnaast zijn beide, als het gaat om analyse, nogal onderheving aan verschillende weidebeheer en omgevings factoren. En is de opname in kilo's aan gras per dag maar lastig te schatten.

Waarom dan toch een bereking?
Er zijn 1000en verschillende rantsoenen denkbaar voor jouw paard. En je kunt kiezen uit vele verschillende voedermiddelen, concepten en uitganspunten. Maar als het gaat om bijvoorbeeld een afval rantsoen moet je wel even weten wat je doet. Het ligt iets ingewikkelder dan gewoon flink minder voeren. Aankomen en afvallen heeft onder andere te maken met de balans tussen 'energie behoefte' en 'energie opname'  en daarnaast de gezondheidstoestand van het paard in combinatie met de minimale behoefte aan vezels, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Als je wilt dat een paard afvalt zal de hoeveelheid beschikbare energie in de vorm van niet-structurele koolhydraten moeten worden gelimiteerd maar daarbij moet voorkomen worden dat je je paard uithongerd door hem ook te korten in vitaminen en mineralen en vezels etc. In veel gevallen hebben paarden die dringend moeten afvallen te maken met een lichamelijke disbalans of aandoening. Zijn er diverse processen in het lichaam die niet optimaal verlopen en juist een verhoogde vraag geven aan nutriënten. En hoefbevangen paard is bijvoorbeeld ernstig ziek en heeft heel veel gezonde bouwstoffen nodig om te herstellen. In veel gevallen worden hoefbevangen paarden op enkel een minimaal plukje hooi gezet omdat men bang is om meer te voeren. Terwijl de juiste voeding juist zo noodzakelijk is. 

Afvallen bij paarden gaat heel langzaam. Dit komt o.a. door de beperkte mogelijkheden die je hebt om de voeding te minderen. Paarden hebben een minimale hoeveelheid 'droge stof' nodig om gezond te blijven. En de mogelijkheden om een gezond rantsoen samen te stellen welke effectief laat afvallen, zonder het paard te korten in basisbehoefte aan voedingsstoffen, zijn zeer beperkt. Hiervoor is een rantsoen berekening zeer waardevol. Het geeft een goede indicatie of een ransoen veilig en verantwoord is om in te zetten. Omdat de marges zo klein zijn, kun je dit niet louter op 'gevoel' te doen. 

Een misvatting over een rantsoenberekening is dat je de computer het werk laat doen en dat het programma je verteld wat je een paard moet voeren. Dit is niet waar. Als je werkt met een ransoenprogramma dien je zelf analyses in te voeren, voedermiddelen te selecteren en hoeveelheden in te geven. Bij de selectie van voedermiddelen dien je zelf in de gaten te houden of een voedermiddel geschikt is voor een type paard en zijn gezondheidsituatie. Uiteindelijk geeft het programma alleen weer of het ingevoerde rantsoen voldoet aan de normwaarden en of de verhoudingen tussen verschillende nutrienten kloppen en veilig zijn om te verstrekken.

Om terug te komen op de zin of onzin van een rantsoenberekening. Een rantsoenberekening geeft je niet de ultieme waarheid. Maar je moet het op de juiste manier weten te interpreteren, opwaarde te schatten en in te zetten. 

Groot Nieuws!

Wij gaan trouwen!!!

Van 16 sept t/m 22 sept:

GEEN VERZENDKOSTEN
(met kortingscode)

Let op! Vertraagde verzending!

Meer informatie

 

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Verzending

 • Verzonden in 24-48u
 • Brievenbuspakket €4.49
 • Pakket NL vanaf €5.99
 • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Equifyt - Voeding uit de natuur!

Gezonde voeding die de seizoenen volgt! 

Equifyt paardenvoeding

Verdeelpunt regio Nijmegen/ Malden/ Heumen/ Groesbeek/ Milsbeek / Mill / Gassel e.o.

Afhalen op afspraak of regionaal gratis bezorgd vanaf €45,- 
Verzending per 20kg zak €5,99

​Meer informatie

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Corona-info

​Meer informatie

Te gast in de Paardenpodcast!

Interessante artikelen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat graasmaskers geen negatief effect hebben op paardenwelzijn.

Lees artikel

Nieuwe blog!

Lees hier alles over graasmasker en wormbesmetting!

Lees artikel​​

© 2018 - 2021 PaardEerlijk | sitemap | rss