Handboek Wormen bij paarden - Ciska Ketelaar

Artikelnummer: BK_Wormen-bij-paarden
Artikel 4 van 18
€ 34,95 (inclusief btw)
Het artikel is uitverkocht.

Handboek Wormen bij paarden

Dit heldere handboek brengt heel veel kennis over wormen, worminfecties, preventieve maatregelen, ontwormingsmiddelen, wormresistentie en mestonderzoek. En is daarmee het meest complete naslagwerk over wormen, mestonderzoek en wormpreventie voor paarden in het Nederlands. Met de kennis in dit handboek kun je zelf mestonderzoek doen en alleen ontwormen als dat nodig is. 

Dit handboek is een must voor alle paardeneigenaren en in het bijzonder voor iedereen die zelf een weide beheert en meer kennis en invloed wil hebben over worminfecties en ontwormingsbeleid.

Met de toenemende wormresistentie is het voor iedere paardeneigenaar een must om te weten wanneer ontworming nodig is, met welk ontwormingsmiddel en hoe preventieve maatregelen te nemen zijn. Het rijk geïllustreerde boek beschrijft uitgebreid hoe zelf mestonderzoek thuis uit te voeren is. Voor veterinair deskundigen bevat het boek de laatste inzichten uit de wetenschappelijke literatuur en speciale mestonderzoekmethoden stap voor stap uitgelegd.

Paarden zijn nooit wormvrij. Juist het vele blind ontwormen heeft geleid tot wormresistentie. De meeste paarden (80%) hebben geen ontworming nodig. Elk paard en elke stal zijn uniek, waardoor de aanpak voor wormpreventie ook telkens anders is. Ook met preventieve maatregelen zijn toekomstige worminfecties te verlagen.

Voor paardeneigenaar, dierenarts(assistent) en paraveterinair bevat dit boek de laatste inzichten uit de wetenschappelijke literatuur en speciale mestonderzoekmethoden stap voor stap uitgelegd.

Het Handboek Wormen bij paarden heeft vijf delen:

 1. Over wormen bij paarden.
 2. Wormpreventie.
 3. Aan de slag met mestonderzoek.
 4. Wormen en eitjes herkennen.
 5. Toekomst van wormmanagement.


Deel 1 – Over wormen bij paarden

 • Het ontstaan van ontwormingsmiddelen en hoe vroeger ontwormd werd.
 • Hoe worminfecties ontstaan, welke paarden het meest vatbaar zijn en welke situaties de wormdruk beïnvloedt.
 • De beschrijving van de wormsoorten (kleine- en grote bloedworm, spoelworm, lintworm, aarsworm, veulenworm, paardenhorzel, leverbot, longworm, nekworm, maagworm, haarworm) met hun levenscyclus, ziektebeeld, diagnose en behandeling.
 • Welke ontwormingsmiddelen verkrijgbaar zijn, hoe ze werken en welke wormen ze doden.
 • Hoe wormresistentie ontstaat, welke wormsoorten resistent zijn tegen welke ontwormingsmiddelen en hoe de wormresistentie te meten is.

Deel 2 –  Wormpreventie

 • Het veranderende ontwormbeleid van preventief naar selectief ontwormen en hoe selectief ontwormen de wormresistentie vertraagt.
 • Het juist ontwormen met het wegen of schatten van het paardengewicht. Hoe om te gaan met het ontwormen van drachtige merries en veulens. Welke complicaties na het ontwormen kunnen ontstaan.
 • Waarom mestonderzoek met selectief ontwormen worminfecties niet volledig voorkomt en of een jaarlijkse blinde ontworming nodig is.
 • Het weidemanagement is naast mestonderzoek en selectief ontwormen erg belangrijk in de strijd tegen wormen. Om te bepalen wanneer het maaien en slepen het beste is, is een inzicht in hoe bloedwormen op het weiland overleven nodig, wanneer de wormdruk op het weiland het hoogst is, wat de bijdrage van mestkevers is en welke graassystemen er zijn. Daarnaast veel tips om de wormdruk op het weiland laag te houden.
 • De stalhygiëne en composteren van de mesthoop tot het parasietvrij is.

Deel 3 – Zelf mestonderzoek doen

Het volgende deel behandelt de praktijk waarin stap voor stap staat uitgelegd hoe thuis mestonderzoek te doen is. Voor de dierenarts(assistent) en paraveterinair zijn naast de standaard mestonderzoekmethode volgens McMaster ook speciale mestonderzoekmethoden beschikbaar: sedimentatiemethode voor leverbot en Eimeria, larvencultuur voor het onderscheiden van grote en kleine bloedwormen, plakbandmethode voor aarsworm, Bearmann-techniek voor longworm en Dorsman-methode eveneens voor leverbot. Daarbij zijn er nog twee mestonderzoekmethoden waarvoor een laboratoriumcentrifuge nodig is om wormen met een lage uitscheiding te testen nl. gemodificeerde Wisconsin en gecombineerde sedimentatie-flotatie methoden.

Deel 4 –Wormen en eitjes herkennen

Deel vier gaat over het herkennen van volwassen wormen in de mest en het identificeren van wormeitjes onder de microscoop. Onder de microscoop zijn ook veel niet-parasitaire voorwerpen te zien die lijken op wormeitjes maar het niet zijn. Veel voorkomende niet-parasitaire voorwerpen zijn geïllustreerd voor een goede herkenning.

Deel 5 Toekomst van wormmanagement

Het laatste deel beschrijft de toekomst van wormmanagement over nieuwe ontwormingsmiddelen, de toenemende wormresistentie en welk veel belovend onderzoek oplossingen gaan bieden.


Over de auteur Ciska Ketaal van Mesttest.com

Ciska Ketelaar (1964) is chemisch ingenieur en veterinair natuurgeneeskundige. Ze is eigenaar van Mesttest.com en webshop FECtest.com.  Samen met haar man, dr. Klaas van Gorp (1965), geeft ze scholing over wormpreventie en mestonderzoek aan paardeneigenaren, stalhouders, paardenprofessionals en dierenartsenpraktijken. Hun missie is om paarden gezond te houden  en wormresistentie te vertragen.​

 

Specificaties 

ISBN Hardcover 978-3-00-059725-1
Drukinformatie1e de druk - hardcover, 200 pagina's, Nederlands
Beschrijving200 fullcolour pagina’s, rijk geïllustreerd
AuteurCiska Ketelaar

 

 

 

Gratis verzending vanaf €100,-

Verzonden in 24-48u

Gratis verzending bij bestellingen binnen Nederland* vanaf €100,- en België vanaf €150,-

* Voorwaarden en uitsluitingen van toepassing

Overige tarieven

 • Brievenbuspakket €5.49
 • Pakket NL vanaf €6.99
 • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Tips voor seizoensvoeding!

Met deze leuke jaarkalender van Paarden Plant wordt seizoensvoeren nog gemakkelijker! Met veel tips over geschikt eetbare planten en het aanleggen door het jaar heen!

Paard en plant jaarkalender

Meer informatie

Ondersteuning in het voorjaar

Met deze producten ondersteun je je paard optimaal in het voorjaar!

Bekijken!

De Paardenpodcast van Horse in Mind!

Over graasmaskers en slowfeeders!

 

Meer informatie nodig?

antwoord op alle vragen over graasmaskers

Ga naar graasmasker.nl

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Storing op 'mijn account'

Er zijn wat problemen met 'mijn account' en hier wordt door de ontwikkelaar aan gewerkt. Problemen die je o.a. kunt tegenkomen:

 • Afrekenen lukt niet -> probeer als 'gast' af te rekenen, als het goed is lukt dat wel! Zo niet, bericht ons even!
 • Bestelhistiorie is niet zichtbaar.  -> Vraag ons om een verslag van eerdere bestellingen als je die info nodig hebt.

Excuus voor het ongemak en hopelijk komt er snel een oplossing voor.

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

© 2018 - 2024 PaardEerlijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel