Je paard laten afvallen in de winter, nog niet zon gek idee!

Hieronder lees je 7 tips!

Als je denkt aan dikke paarden dan leg je meestal de link met het voorjaar en zomer. Veel mensen zijn vooral in de zomer alert en werken vooral dan aan het overgewicht van hun paard. In het najaar gaat vaak het graasmasker weer af en leunt iedereen een beetje achterover. Maar eigenlijk is dat een tegengesteld ritme. De stofwisseling van het paard is er op gericht in het voorjaar en zomer de gebruikte reserves uit de winter weer aan te vullen, hiervoor zijn de gewassen in het voorjaar zo energierijk. Hierna vlakt de hoeveelheid energie gedurende de zomer wat af om in het najaar nog af en toe een kleine boost te geven. In de winter is er weinig voedzaams meer te vinden. En zou het paard moeten teren op de resten doorgeschoten gras, takken en af en toe een knol of wortel uit de grond etc. Allemaal voeding met veel vezels en met weinig energie. Want de benodigde energie haalt het paard wel uit zijn vetvoorraad. En hij houdt zicht warm met de vrijkomende warmte uit de vertering van de vezels en de beweging. Het is dus heel normaal dat paarden in het voorjaar/zomer aankomen en in de winter inleveren. Dit laatste behoeft natuurlijk enige nuance omdat veel door, paarden begraasde, weilanden erg eenzijdig zijn qua voedsel, met vaak de snelgroeiende suikerrijke gewassen, waardoor dit 'natuurlijke' aankomen al snel veel te veel is en ook niet aansluit bij seizoensgebonden voeding.

paard in de winter laten afvallen

Helaas kennen we, vandaag de dag, dit ritme niet zo. Alleen van de extreme situaties op de Oostvaardersplassen... Al decennia lang proberen we de gedomesticeerde paarden het jaar rond op dezelfde conditie te houden. Met als gevolg dat paarden, ondanks de 'normale body condition score' (BCS), dus eigenlijk te dik de winter uitkomen. (Als de BCS al niet te royaal is.) Het magere paard is taboe. Als we een ribje zien zijn alle hens aan dek. Maar ik denk dat het goed is om deze seizoensgebonden schommelingen ( binnen de gezonde grenzen) meer te accepteren en te gaan nastreven. Natuurlijk ook rekening houdend met de arbeid die een paard moet leveren. Maar het gaat me in het bijzonder om de paarden die moeite hebben met de stofwisseling en snel of chronisch kampen met overgewicht. Deze paarden moeten weer terug naar de natuur. Terug naar hoe het lichaam het tijdens miljoenen jaren evolutie had bedacht. Maar hoe doe je dat dan? Hieronder enkele tips! 

 

7 tips om af te vallen in de winter

 • Geef geen deken! Kou is een wezenlijk impuls voor de stofwisseling. Dus geef het lichaam de kans om vet kwijt te raken in de winter zeker in deze milde winters van de afgelopen jaren.
 • Beperk de stalperiode. Een schuilmogelijkheid is fijn (vooral voor je eigen gemoedsrust) en het is belangrijk dat paarden in een langdurige regenperiode kunnen opdrogen en niet op de tocht staan. Maar ook hier geldt weer het puntje kou, naast een ander belangrijk punt: mogelijkheid tot beweging!
 • Geef geen 'all you can eat' aan rijk ruwvoer... dat is een voorjaar en zomer dingetje. 
 • Ga voor goed grof en armer ruwvoer en verstrek dit in een goede slowfeeder zodat je paard wel een groot deel van de dag iets te kauwen en verteren heeft. Maakt het speels door de slowfeeder telkens op een andere plek of hoogte te hangen. Of hang hem eens wat lastiger bereikbaar.
 • Gebruik naast je standaard slowfeeders een slowfeeder met extra kleine maas als 'noodnet'. Een beetje meer moeite doen voor je eten is helemaal niet erg, al helemaal niet in de winter. Ja dat kan soms wat frustrerend zijn maar dat gaat vanzelf over als er succes in behaald. Is de basis portie hooi op, dan is hier altijd nog iets te vinden.
 • Vervang een periode in de winter een deel van het ruwvoer door gerstestro. Het beste kun je dit mengen met hooi zodat je paard niet te veel stro tegelijk binnenkrijgt. Dit verkleint de kans op verstopping.
 • Maak gebruik van eetbare takken van bomen of struiken om je paard wat te doen te geven als het hooi wat minder is.

Houd je paard goed in de gaten, te snel afvallen is ook niet goed. Als het gaat om voeding, conditie, en gezondheid is het altijd goed om regelmatig te evalueren en zo nodig bij te stellen. Veel succes!

  

de beste slowfeeders van paardeerlijk

Auteur: Karlijn Weder
Datum: November ​2020

Sorteer op

Gratis verzending vanaf €100,-

Verzonden in 24-48u

Gratis verzending bij bestellingen binnen Nederland* vanaf €100,- en België vanaf €150,-

* Voorwaarden en uitsluitingen van toepassing

Overige tarieven

 • Brievenbuspakket €5.49
 • Pakket NL vanaf €6.99
 • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Tips voor seizoensvoeding!

Met deze leuke jaarkalender van Paarden Plant wordt seizoensvoeren nog gemakkelijker! Met veel tips over geschikt eetbare planten en het aanleggen door het jaar heen!

Paard en plant jaarkalender

Meer informatie

Ondersteuning in het voorjaar

Met deze producten ondersteun je je paard optimaal in het voorjaar!

Bekijken!

De Paardenpodcast van Horse in Mind!

Over graasmaskers en slowfeeders!

 

Meer informatie nodig?

antwoord op alle vragen over graasmaskers

Ga naar graasmasker.nl

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Storing op 'mijn account'

Er zijn wat problemen met 'mijn account' en hier wordt door de ontwikkelaar aan gewerkt. Problemen die je o.a. kunt tegenkomen:

 • Afrekenen lukt niet -> probeer als 'gast' af te rekenen, als het goed is lukt dat wel! Zo niet, bericht ons even!
 • Bestelhistiorie is niet zichtbaar.  -> Vraag ons om een verslag van eerdere bestellingen als je die info nodig hebt.

Excuus voor het ongemak en hopelijk komt er snel een oplossing voor.

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

© 2018 - 2024 PaardEerlijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel