Negen tips om je paardenweide te optimaliseren èn gezond te houden!

Weidebeheer van de paardenweide wordt de laatste decennia op veel plaatsen vrij eenzijdig toegepast. Er is weidig diversiteit of er staan ongewenste planten waartegen gespoten wordt. Ook is menig weiland overbegraast en ontbreekt het aan mest/worm-beleid. Een of twee keer per jaar komt er een boer drijfmest uitrijden of wordt er kunstmest gebruikt. Helaas heeft dit grote gevolgen voor de gezondheid van je bodem en de voeding die hierop groeit. Wil jij dit ook anders gaan doen zodat je weide een gezonde bron van voeding vormt in plaats van een grote bron van zorgen die de gezondheid van je paard ondermijnt? Lees dan snel verder! In deze blog van Harmke (Horse&Habitat) vind je de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om je weide gezond te krijgen en te houden. 

'Door je aan deze tips te houden voor beter beheer, bemesting en zaaien van je weide, zul je zien dat je weide vanzelf diverser wordt, niet verdicht raakt, beter kan omgaan met droge periodes, je minder last hebt van ongewenste planten en heel veel gezonder wordt voor je paard om in te grazen.' - Harmke Schrijver

Negen tips:

 1. Voorkom overbegrazing en verdichting van de weide door gebruik te maken van strookbegrazing of omweiden. Dit voorkomt ook dat de paarden de verse jonge sprietjes suikerrijk gras vooral gaan eten en het oudere taaiere gras laten staan. Maak de stukken zo klein mogelijk voor het aantal paarden. Een richtlijn is dat de paarden dit vak of stuk in ongeveer een week af eten voordat ze naar het nieuwe stuk gaan. De tussentijd voordat ze weer op hetzelfde stuk terugkomen is minimaal 6 weken. Indien je dit niet haalt is het aan te raden het aantal paarden of uren begrazing te beperken.
 2. Laat de weide niet te kort grazen voordat je omweidt. Het gras moet minimaal een lengte van 8 centimeter vanaf de bodem hebben. Eigenlijk mag je de aarde niet kunnen zien als je vanaf boven op je weide kijkt.
 3. Haal de mest van paarden dagelijks uit het weiland. Dit voorkomt wormbesmettingen en hoge plukken gras in de wei die de paarden niet meer eten. Hoe kleiner het vak waar ze op dat moment staan, hoe gemakkelijker het uitmesten wordt.
 4. Bemest de weide met een geschikte meststof en in de juiste hoeveelheid. Bij voorkeur is dit bemesting met compost of bokashi gemaakt van paardenmest. Houd hiervoor aan dat je de mest van ongeveer één paard per hectare per jaar wilt bemesten. Gebruik geen kunstmest op de weide.
 5. Laat eens in de vier jaar een bodemmonster steken om tekorten gericht aan te kunnen vullen met bodemverbeteraars.
 6. Steek ongewenste planten zoals Jacobskruiskruid en Ridderzuring uit. Zaai het steekgat meteen in met een gras- en kruidenmengsel.
 7. Voorkom ongewenste planten in de weide door de weide goed bedekt te houden met planten die je er wel wilt hebben. Zaai kapotgelopen plekken of bijvoorbeeld molshopen meteen in met een gras- en kruidenmengsel. Zaai een slecht bedekte weide in het najaar in zijn geheel door met een grasmengsel.
 8. Leg kruidenstroken en bloemenstroken aan om de biodiversiteit te stimuleren. Vanaf hier kunnen deze zich zelf verder uitzaaien over je weide. Zorg er wel voor dat de paarden hier niet zelf bij kunnen dus houdt een kruidenstrook altijd achter een draadje.
 9. Laat een gedeelte van de weide helemaal tot bloei komen en begin pas met beweiden of maaien midden juni. Op deze manier kunnen de planten sterk worden en zichzelf doorzaaien.

 

Negen concrete tips naar een gezondere paardenweide

 

Als je op deze manier je weide beheert zul je zien dat je na verloop van tijd steeds minder tijd en geld aan het beheer hoeft te besteden. Je kunt gebruik maken van een onderhoudsbemesting, die gratis is als je compost maakt van eigen paardenmest, dit drukt ook de afvoerkosten van mest. Je weide zal zichzelf veel beter in stand kunnen houden als je gebruik maakt van omweiden en een gedeelte in bloei laat komen. Het zou dan niet meer nodig zijn om door te zaaien. Aan een paar kg zaaigoed per jaar om de kale plekken bij te werken heb je dan ruim voldoende.

 

Over Harmke schrijver

Harmke Schrijver, oprichter van Horse & Habitat is een ware expert op het gebied van weidebeheer voor paarden. Met haar brede agrarische achtergrond weet ze alles over hoe je de perfecte gezonde en diverse paardenweide kunt creëren. Van bodemgezondheid tot zaaimengsels en bodemverbeteraars. Ook kun je bij haar terecht voor het steken van een bodemmonster en bijbehorend advies, zo weet precies hoe je je weiland weer optimaal in balans krijgt om diverse grassen en kruiden op een natuurlijke manier tot bloei te laten komen zodat ze de optimale voeding voor je paard vormen.

Meer informatie?

Indien je meer achtergrond en uitleg wilt over het waarom achter deze tips? Volg dan de cursus weidebeheer of vraag aan adviesgesprek aan. Meer informatie: www.horseenhabitat.nl

Sorteer op

Meer informatie nodig?

antwoord op alle vragen over graasmaskers

Ga naar graasmasker.nl

Gratis verzending vanaf €100,-

Nieuw; gratis verzending bij bestellingen binnen Nederland* vanaf €100,-!

Gratis verzending bij bestellingen binnen België vanaf €150,-!

* Voorwaarden en uitsluitingen van toepassing

Meer informatie

Begin het jaar goed!

Met deze leuke jaarkalender van Paarden Plant wordt seizoensvoeren nog gemakkelijker! Met veel tips over geschikt eetbare planten en het aanleggen door het jaar heen!

Paard en plant jaarkalender

Meer informatie

De Paardenpodcast van Horse in Mind!

Over graasmaskers en slowfeeders!

 

De perfecte aanvulling op weidegang!

Veel paarden kampen in de zomer met een overmaat aan energie en worden daarom te dik. Krachvoer wordt bij te dikke paarden vaak naar beneden bijgesteld, maar wist je dat je dan je paard niet volledig voorziet in vitamines en mineralen?

Krachtvoer is voor de meeste paarden helemaal niet nodig. Ook niet als je paard een beetje moet werken of als je regelmatig rijdt. Gematigde weidegang, goed ruvoer en een fijne balancer kunnen veel betekeken voor de gezondheid en energie! 

Equilin Balancer is daar een goed voorbeeld van!

Meer informatie

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Verzending

 • Verzonden in 24-48u
 • Brievenbuspakket €5.49
 • Pakket NL vanaf €6.99
 • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

© 2018 - 2023 PaardEerlijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel