Graaskorven en graasmaskers van de nieuwe generatie.

Auteur: Karlijn Weder, PaardEerlijk
Geschreven voor NML Health, Phytonics
Maart 2019

 

Met de zon in het voorjaar steekt ook de discussie op ‘hoe bescherm ik mijn paard tegen het te rijke voorjaarsgras’? Niet iedereen is gecharmeerd van de ouderwetse graaskorf, die jouw paard moet beperken in het gras eten. Sinds kort zijn er nieuwe generaties op de markt die een stuk comfortabeler zijn dan de oude graaskorven. Karlijn van PaardEerlijk praat ons bij.

Suikerrijk gras

De dagen worden langer, de zon laat zich vaker zien en langzaam maakt de natuur zich klaar voor een nieuw seizoen. De transformatie van de winter in het voorjaar is vaak in enkele dagen zichtbaar, een explosie van groen. De bomen en planten in de tuin, maar ook de weide ziet er ineens weer fris en felgroen uit. Jonge grasscheuten doen zich tegoed aan het water, de warmte en het zonlicht en schieten omhoog. Heerlijk sappig vers gras boordevol voedingsstoffen én…. suikers. 
Menig paardeneigenaar krijgt al buikpijn bij de gedachte dat er voor zijn of haar paard weer een lastige periode aankomt. Het ‘graaskorfseizoen’… Een ander twijfelt ... Moet ik mijn paard echt dat onding aandoen…? Helaas bestaat veel grasland in Nederland uit ‘koeiengras’ (Engels raaigras), rijk voor melk producerende koeien, maar voor paarden minder geschikt. En toch zullen we het er vaak mee moeten doen. 

Overgewicht en de aanverwante aandoeningen zoals, insulineresistentie, equine metabool syndroom (EMS) en hoefbevangenheid, zijn een serieus gezondheidsrisico voor veel paarden. En vooral het eerste, overgewicht, is een onderschat probleem. We zijn met elkaar gewend geraakt aan het beeld van een voller en ronder paard, wat een realistische kijk op een gezond gewicht van paarden in de weg staat. Ruim 50% van de Nederlandse paarden is in meer of mindere mate te dik. Tijd voor verandering!

Graaskorf

Het algemene beeld van de graaskorf is niet heel positief. Daarnaast is de graaskorf in menig ruitersportwinkel een ondergewaardeerd en ondervertegenwoordigd product. In de meeste winkels vind je slechts een enkel model: een paard onvriendelijke, goedkope variant met weinig kwaliteit en comfort. En dat terwijl een graaskorf vaak dagelijks langdurig wordt gedragen. Gelukkig heeft de ontwikkeling op dit gebied niet stilgestaan en zijn er steeds meer paard vriendelijke oplossingen beschikbaar.

Is jouw paard te dik of dreigt overgewicht tijdens het graasseizoen en je wilt jouw paard niet in vrijheid en weidegang te kort doen? Ga dan op zoek naar een comfortabele graaskorf van de nieuwe generatie. Het is soms een hoop geld, maar net als de investering in een comfortabel en goed passend zadel en hoofdstel, is jouw paard ook deze investering meer dan waard. Het betaalt zich terug in blakende gezondheid!

Modern comfort

Een paardenhoofd is een van de meest gevoelige delen van het paardenlichaam en heeft weinig reserve als het gaat om drukverdeling. Daarnaast gebruikt een paard voornamelijk zijn hoofd, neus en lippen bij de onderlinge communicatie. Moderne graaskorven zijn zo ontworpen dat ze deze eigenschappen van het paardenhoofd zo min mogelijk verstoren. 

Er zijn bijvoorbeeld modellen van runderleer (AS das Pferd im Blick) die zich gemakkelijk naar het hoofd vormen. Het ontwerp speelt tevens in op vrije ademhaling door extra grote openingen. Ook beschikt dit type graaskorf over een systeem om de snijtanden te beschermen tegen tandslijtage. Daarnaast is de graasbeperking naar behoefte aan te passen middels verschillende inlegplaten. Ook kun je kiezen voor diverse zachte merinobontjes om de neus of wangen extra te beschermen. Schuurplekken horen dan echt tot het verleden.

Een echte innovatieve nieuwkomer op de markt is een model van biotaan (De Easy Grazer). Superlicht van gewicht (ongeveer 0,5 kg) en open van ontwerp. Door de open structuur is het paard in staat om normaal te kunnen communiceren met weidegenoten en wordt de sociale interactie minimaal beperkt. De opening in de bodemplaat is iets groter dan de opening van reguliere graaskorven en dat maakt deze graaskorf, volgens de fabrikant, geschikt om 24/7 te dragen en ook om hooi mee te eten. In feite is dit een soort slowfeeder voor op de weide. 

Easygrazer en As das Pferd Graasmasker

Graasmasker en Veiligheid

Bij veel mensen bestaat het beeld dat een graaskorf gemakkelijk kan worden afgeworpen. En natuurlijk zijn er paarden die dat vervelende trucje snel onder de knie hebben. De oorsprong van dit euvel is vaak te vinden in de afstelling van de graaskorf. Veel graaskorven beschikken over een speciaal halster dat op veel punten verstelbaar is. En niet voor niets…hiermee kan een nauw passende afstelling worden bereikt. Een graaskorfhalster mag namelijk meer aangesloten zitten dan een regulier halster. Uiteraard is het belangrijk om stil te staan bij de veiligheid van alles wat je op of om je paard bevestigt. Een paard kan vast komen te zitten en een ongeluk of verwonding zit in een klein hoekje. Gelukkig zijn de meeste verkrijgbare graaskorven met geïntegreerd halster voorzien van een veiligheidssluiting, of zo ontworpen dat deze los gaan in panieksituaties. Hierdoor zijn de meeste graaskorven zeer veilig in gebruik.

Voedingsmanagement

Als je kiest voor een graaskorf voor jouw paard, let er dan op dat het voedingsmanagement bijdraagt aan het voorkomen van overgewicht. Neem het gehele rantsoen onder de loep. Zorg voor voldoende aanbod van kwalitatief hoogwaardig langstengelig ruwvoer. Vul dit zo nodig aan met een vitaminen en mineralen supplement, laag in energie. Daarnaast zijn er effectieve supplementen beschikbaar die jouw paard ondersteunen in de suikerstofwisseling en helpen bij afvallen, zoals Gluco balance van Phytonics. Tot slot, verzeker jezelf ervan dat jouw paard ook op de weide kan drinken met de graaskorf. Een kleine lepeldrinkbak of stalvlotterbak is vaak ongeschikt. Blijf jouw paard tijdens een afvalrantsoen altijd goed in de gaten houden, want te snel afvallen is onwenselijk en zelfs gevaarlijk. 

Wil je jouw paard beschermen tegen de nadelige effecten van te veel rijk voorjaarsgras, dan zijn er, zoals je leest, genoeg ‘vriendelijke’ mogelijkheden om jouw paard een graasbeperking op te leggen. Zonder dat je jouw paard uit de kudde hoeft te halen.

Wil je weten hoe jij jou graaskorf optimaal kunt afstellen of loop je tegen graaskorfproblemen aan? Zoals bijvoorbeeld schuurplekken, pasvormproblemen,  afwerpen of tandschade neem dan eens contact met ons op. Voor al deze problemen is vaak een goed passende oplossing te vinden. 

Gratis Graaskorfadvies van PaardEerlijk

© 2019 PaardEerlijk - Informatie van deze website mag niet worden hergebruikt, gekopieerd of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever (PaardEerlijk).

Gesloten!

Van 25 juli 12u tot en met 18 augustus zijn we helaas gesloten.

Meer informatie

Gratis verzending vanaf €100,-

Verzonden in 24-48u

Gratis verzending bij bestellingen binnen Nederland* vanaf €100,- en België vanaf €150,-

* Voorwaarden en uitsluitingen van toepassing

Overige tarieven

  • Brievenbuspakket €5.49
  • Pakket NL vanaf €6.99
  • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Niet op de wei? Vit.E!

Heltie vitamine e

Als je paard geen of weinig gras binnen krijgt kan het fijn zijn om extra vitamine E te suppleren.

Bekijken!

Tips voor seizoensvoeding!

Met deze leuke jaarkalender van Paarden Plant wordt seizoensvoeren nog gemakkelijker! Met veel tips over geschikt eetbare planten en het aanleggen door het jaar heen!

Paard en plant jaarkalender

Meer informatie

De Paardenpodcast van Horse in Mind!

Over graasmaskers en slowfeeders!

 

Meer informatie nodig?

antwoord op alle vragen over graasmaskers

Ga naar graasmasker.nl

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Storing op 'mijn account'

Er zijn wat problemen met 'mijn account' en hier wordt door de ontwikkelaar aan gewerkt. Problemen die je o.a. kunt tegenkomen:

  • Afrekenen lukt niet -> probeer als 'gast' af te rekenen, als het goed is lukt dat wel! Zo niet, bericht ons even!
  • Bestelhistiorie is niet zichtbaar.  -> Vraag ons om een verslag van eerdere bestellingen als je die info nodig hebt.

Excuus voor het ongemak en hopelijk komt er snel een oplossing voor.

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

© 2018 - 2024 PaardEerlijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Van 26 juli tot en met 18 augustus zijn we tijdelijk gesloten. Uiteraard kan je in deze periode gewoon een bestelling plaatsen, houd er alleen rekening mee dat je pakketje later zal worden verzonden. Bestellingen geplaatst na donderdag 25 juli 12:00 worden vanaf maandag 19 augustus verwerkt. Lees alle info op onze homepage onder het kopje 'Gesloten!’. Hartelijk bedankt voor jullie begrip!