Maat bepalen en afstellen van een graasmasker of graaskorf.

 

Graasmaskers en graaskorven worden steeds vaker bij paarden gezien. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat zijn of haar paard of pony te dik is of last krijgt van gezondheidsproblemen door het eten van te veel (suikerrijk)gras. En uit de vele vragen die ik via e-mail ontvang of die ik op internet op fora en social media tegen kom blijkt dat het soms best lastig is om een graasmasker of graaskorf goed af te stellen of om uberhoubt de juiste maat te bepalen. Op deze pagina help ik je graag op weg met het beoordelen of de graaskorf die jij gebruikt of die jij in je omgeving ziet wel de juiste maat en afstelling betreft.

Het belang van de juiste maat.

Een graaskorf moeten gebruiken is vaak niet leuk. En als er dan ook nog wondjes of lelijke schuurplekken ontstaan op het mooie hoofd van jouw lieveling, slinger jij dat graasmasker al helemaal liever in de wilgen. Vaak kom ik in de praktijk situaties tegen waarbij een graasmasker voor huidproblemen zorgt en raad eens... het betreft in een overgrote deel van de gevallen een te kleine maat. Het draagcomfort en het mogleijk ontstaan van schuurplekken zijn grotendeels afhankelijk van het gebruiken van de juiste maat en afstelling van een graasmasker of graaskorf. Een te klein graasmasker komt bij elke kauwbeweging langs de huid en daar is de huid niet tegen opgewassen. Veel mensen denken dat een graaskorf net als een halster aangesloten hoort te zitten maar dat is absoluut niet waar. De mand van de graaskorf moet de kaken en lippen de ruimte geven om ongehinderd te kunnen kauwen. 

Wanneer past een graaskorf of graasmasker?Maat regels graaskorf graasmasker

Het meest belangrijke van een passend graasmasker is de grote van de korf of mand die om de neus van jouw paard gaat. Het halster is van minder belang en is  vaak door de uitgebreide verstelmogelijkheden geen probleem. Het maakt niet veel uit van welk merk het graasmasker is, de stelregels voor elke graaskorf zijn ongeveer hetzelfde. Net zoals we allemaal ooit eens de stelregels van een hoofdstel en zadel hebben geleerd heeft ook een graasmasker of graaskorf zijn eigen regels voor optimaal gebruik.

Stelregel 1: Minstens drie vingers tussen de bovenrand van het graasmasker en de neus 

Stelregel 2: Minstens een vingerdikte tussen de bodem van het graasmasker en de lippen van het paard.

Stelregel 1 is belangrijk om voldoende bewegingsruimte te geven voor tijdens het eten. Stelregel 2 is vooral belangrijk voor als het paard even niet graast. Het is belangrijk voor de huid van de lippen om op die momenten vrij te zijn van druk.

 

Optimale afstelling van een graasmasker of graaskorf

Nu je kunt bepalen welke maat graaskorf of graasmasker goed past is het belangrijk om het halser ook goed af te stellen om ook stelregel 2 te kunnen waarborgen. Daarnaast is de juiste afstelling van belang om andere ongewenste trukjes zoals afwerpen te voorkomen. Een te los zittend halster krijgt een paard bij een uitgebreid zandbad of rolsessie gemakkelijk af. Dus hoe ga je te werk:

Stap 1: Maak eerst de bakstukken van het graasmasker op maat, neem hiervoorongeveer dezelfde lengte als bij een goed passend halster. 

Stap 2: Maak hierna het kopstuk op maat. Controleer of er genoeg ruimte voor de lippen is.

Stap 3: Maak nu de keelriem op maat. Let op! Deze mag in tegenstelling van de stelregels bij een hoofdstel meer aangesloten worden afgesteld. 

Stap 4: Stel alle afstellingen op elkaar af zodat de keelriem zo ver mogelijk naar achter (richting de keel en achter de kaak) wordt bevestigd. Dit krijg je het gemakkelijkst voor elkaar door de bakstukken te verlengen. Hoe verder de keelriem naar achter ligt en hoe meer deze aangesloten wordt afgesteld, zonder de ademhaling te belemmeren uiteraard, des te kleiner is de kans op afwerpen. De lengte vande bakstukken kun je weer compenseren met de lengte van het kopstuk.

 

Tip!

Controleer regelmatig of de afstelling nog klopt! Soms raakt een paard kortdurend vast of gaat hij per ongeluk op de graaskorf staan. Door trekkrachten kunnen de afstellingen verlopen en ruimer worden. hierdoor kan vastraken of afwerpen worden vergemakkelijkt.

Afwerpen Graasmasker Paardeerlijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2019 PaardEerlijk - Karlijn Weder

Gratis verzending vanaf €100,-

Verzonden in 24-48u

Gratis verzending bij bestellingen binnen Nederland* vanaf €100,- en België vanaf €150,-

* Voorwaarden en uitsluitingen van toepassing

Overige tarieven

  • Brievenbuspakket €5.49
  • Pakket NL vanaf €6.99
  • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Tips voor seizoensvoeding!

Met deze leuke jaarkalender van Paarden Plant wordt seizoensvoeren nog gemakkelijker! Met veel tips over geschikt eetbare planten en het aanleggen door het jaar heen!

Paard en plant jaarkalender

Meer informatie

Ondersteuning in het voorjaar

Met deze producten ondersteun je je paard optimaal in het voorjaar!

Bekijken!

De Paardenpodcast van Horse in Mind!

Over graasmaskers en slowfeeders!

 

Meer informatie nodig?

antwoord op alle vragen over graasmaskers

Ga naar graasmasker.nl

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Storing op 'mijn account'

Er zijn wat problemen met 'mijn account' en hier wordt door de ontwikkelaar aan gewerkt. Problemen die je o.a. kunt tegenkomen:

  • Afrekenen lukt niet -> probeer als 'gast' af te rekenen, als het goed is lukt dat wel! Zo niet, bericht ons even!
  • Bestelhistiorie is niet zichtbaar.  -> Vraag ons om een verslag van eerdere bestellingen als je die info nodig hebt.

Excuus voor het ongemak en hopelijk komt er snel een oplossing voor.

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

© 2018 - 2024 PaardEerlijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel