Informatie over het bevestigen en afstellen voor de juiste pasvorm van het Thinline® Flexible Filly graasmasker.

 

Wat heb je nodig?

 1. Halster: We raden aan een goed passend veiligheidshalster te gebruiken. Of een halster uit te rusten met een Shires veiligheidstussenstuk. Ook hebben we sinds kort het speciale ThinLine halster in het assortiment. Verder kan het fijn zijn als het halster een verstelbare neusriem heeft. Een halster met een fleece kussentje kan goed werken tegen schuurplekken omdat de kabelbinders hierin wegvallen. Gebruik evt. een andere bontje als je een normaal halster hebt.

 2. 10 minuten: Het neemt gemiddeld 10 minuten in beslag om een Flexible Filly graasmasker op maat aan een halster te bevestigen.
 3. Schaar om de binders mee af te knippen.
 4. Een stalgenoot of iemand anders die je even kan helpen.

 

Hoe hoort het Thinline® Flexible Filly graasmasker aan het halster te hangen?

Thinline flexible Filly Graasmasker

Twee flappen hebben een driehoekige uitsnede. Deze dienen aan de zijkanten van het halster te worden bevestigd. Bevestig deze flappen aan het halsterriemoog (metalen verbinding tussen neusriem en bakstukken). 

De drie voorste flappen worden aan de neusriem bevestigd (middenvoor en links en rechts daarvan).

De drie achterste vlappen worden bevestigd aan de kinriem (middenachter en links en rechts daarvan).

 

Advies formaat bodemopening

Het masker wordt standaard geleverd met een opening van 2,5 cm. Indien gewenst, heb je bij je bestelling gekozen voor een aangepaste opening. Mocht je zelf de opening wensen aan te passen gebruik dan een scherpe schaar. Gebruik voor het bepalen van de grote van de bodemopening de volgende richtlijnen:

 • 24/7 weidegang: 3,5-5 cm afhankelijk van de gewenste restrictie en het type paard. Bij 3,5 cm zal je goed moeten monitoren of er volodende voeding gegeten wordt. Zo nodig bijvoeren. Bij 4-5 cm kan er uiteraard meer gegeten worden. Ons advies is bij 3,5 te beginnen en zo nodig de opening stapsgewijs aan te passen
 • Pony's: Maak het gat niet te groot ( 3 tot 3,5 cm). Pony's hebben sneller de dag behoefte bij elkaar.
 • Stofwisselingsproblemen en acute problemen: Wees terughouden met en te groot gat. Bij een te grote opening kan meer worden opgenomen dan het lichaam kan verwerken. Bij voorkeur niet groter dan 3,5 cm.
 • Twijfel je? Maak dan het gat niet te groot, begin bij 3 of 3,5. Groter kan altijd nog, kleiner niet meer.
 • Bij grote pony’s en paarden kan het standaard gat van 2,5 cm te klein zijn. Dit kan veel frustratie geven en er voor zorgen dat het masker sneller slijt. Als je dit merkt maak dan het gat voorzichtig iets groter.
 • Onthoud dat ‘te weinig’ voeding erg oncomfortabel is voor een paard.

 

Hoe bevestig ik het Thinline® Flexible Filly graasmasker passend aan mijn halster?

Het Thinline® Flexible Filly graasmasker wordt geleverd met een setje tijdelijke bindertjes en een setje 'kabel-binders' voor definitieve bevestiging. Zorg dat het halster op een prettige manier past. Zorg er voor dat de neusriem niet te hoog is afgesteld, maar ook niet te laag. Het is fijn als je het halster niet helemaal aan de uiteinde van de flappen hoeft te bevestigen.

Stap 1:
Zorg dat iemand je even kan helpen met afstellen.

Stap 2:
Vouw het masker mat de zij flappen ( met driehoekje) om de neus van je paard. zorg dat het masker de lippen lichtjes raakt. Lees af bij welk gaatje je het masker kunt vastmaken.

Stap 3:
Bevestig nu de zijflappen aan het halster met de tijdelijke bindertjes. Zorg dat beide zijde op de zelfde hoogte worden bevestigd. Bevestig hierna de voor en achter flappen een gaatje losser dan de zij flappen. Speel evt met enkele gaatjes om de opening precies voor de mond te krijgen maar vermijdt grote verschillen tussen voor en achter.

Stap 4:
Pas het masker en probeer of het paard kan grazen met het masker. Als er nog iets moet worden aangepast kun je dit nu doen.

Stap 5:
Bent je tevreden met de pasvorm van het masker? Neem dan het halster af en bevestig het masker met de definitieve binders. Let op dat je het uiteinde van boven naar beneden door het slotje haalt. Trek de kabel-binders strak aan zodat de flappen niet langs de neusriem kunnen schuiven. Knip het uiteinde van het bindertje dicht bij het slotje af.

Bekijk hier het filmpje:

Belangrijk!

Gebruik altijd de origineel meegeleverde kabel-binders. Deze zijn namelijk zo ontworpen en getest dat deze eerder breken dan het materiaal van de ThinLine Flexible Filly.

 

Extra tips:

 • Een correct passend masker zal dicht om de neus vallen maar de huid niet of heel lichtjes raken.
 • Tijdens het passen kan het zijn dat het masker licht op de neus leunt, dit is niet erg.
 • Maak het geheel niet te ruim.
 • Vouw de flappen niet om het halster heen, hierdoor kunnen schuurplekken ontstaan
 • Check bij het afstellen ook altijd of de bodemopening zich ongeveer onder de mondspleet bevindt. 
 • Verdeel de flappen netjes over de lengte van de neusriem. Het ThinLine halster heeft speciale uitsparingen voor de kabelbinders hierdoor wordt schuiven voorkomen.
 • Een correcte afstelling voorkomt dat het paard langs het masker kan eten. ( zie onderaan voor meeer informatie)
 • Indien nodig kun de overtollige lengte aan flappen afknippen. Wacht hier evt. enkele dagen mee tot je zeker weet dat het masker op de juiste manier is afgesteld.
 • Bevestig het masker nooit alleen aan het laatste gaatje van de flap, dit geeft te weinig stabiliteit.

 

Tip's bij eventuele schuurplekjes!

Het Thinline® Flexible Filly graasmasker zal nagenoeg geen schuurplekken geven, echter kan een halster dat wel doen. Voorzie dan het halster op de schurende plaatsen van zachter polstering om schuren te voorkomen, gebruik hier bijvoorbeeld te Thinline kussenset of een 'Standaard bontset voor halster' voor. Evt kan een 'Lamsvacht neusbeschermer' passen op de neusriem bij een geïnstalleerd Thinline® Flexible Filly graasmasker.

 

Voor het eerst grazen met het Thinline Graasmaskermasker.

Check de weide vooraf op eventuele uitsteeksels ( spijkers, afraster geleiders etc.)  waar het masker mogelijk achter kan blijven hangen, vooral bij de drinkbak of hooiruif.

Neem je paard de eerste paar keren aan de hand met een halstertouw of leadrope. Maak duidelijk waar de bodemopening zit door het paard daar grassprietjes of andere gezonde lekkere dingen aan te bieden (rozenbottel of reepje wortel).  Als dit goed gaat kun je je paard rustig in de weide laten en het grazen rustig opbouwen. Observeer goed.

 

Mijn paard eet langs het thinline graasmasker, wat te doen?

Het langs het graasmasker eten komt eigenlijk altijd door een te losse afstelling, soms in combinatie met een (te) kleine bodemopening. Het eten langs de zijkant geeft dan meer opbrengst en kost voor het paard minder moeite en dat is net wat je niet wilt.  Als je het masker opzij kunt duwen is het te los afgesteld. Zorg dat het masker de lippen in rust net raakt. Maak er een compact mandje van en zorg dat de zijflappen altijd iets strakker worden afgesteld dan de rest van de flappen. En zorg ervoor dat de voor en achter flappen niet te veel van elkaar verschillen. Enkele gaatjes in hoogte verschil kan prima, maar voorkom beide uitersten.

Extra tip's:

 • Check of de gekozen bodemopening klopt met de behoefte van je paard. Soms wil je eigenlijk niet groter maar heeft het paard er veel moeite mee. Dan kan de openig iets verruimd worden door er een ovaal van te maken (bijv 3 x 3,5 cm). Soms maakt dat net het verschil.
 • Soms helpt het ook al het halster een gaatje hoger te hangen.
 • Het kan helpen om na het aanpassen van je afstelling de zijkant tijdelijk met tape af te dichten.
 • Zorg voor een goed passen halster dat het masker stevigheid biedt. Heb je een halster dat gemakkelijk scheef trekt dan is dit minder geschikt.
 • Een halster met verstelbare neusriem kan fijn zijn. Zo kun je de omtrek afstemmen op het gebruik van een bontje en kun je er voor zorgen dat het geheel niet te los rond de neus zit.

 

Doneer een boom #GREEN FRIDAY

Doneer en Boom - Trees for All

Green Friday

​Meer informatie

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Verzending

 • Verzonden in 24-48u
 • Brievenbuspakket €4.49
 • Pakket NL vanaf €5.99
 • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Equifyt - Voeding uit de natuur!

Gezonde voeding die de seizoenen volgt! 

Equifyt paardenvoeding

Verdeelpunt regio Nijmegen/ Malden/ Heumen/ Groesbeek/ Milsbeek / Mill / Gassel e.o.

Afhalen op afspraak of regionaal gratis bezorgd vanaf €45,- 
Verzending per 20kg zak €5,99

​Meer informatie

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Corona-info

​Meer informatie

Te gast in de Paardenpodcast!

Interessante artikelen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat graasmaskers geen negatief effect hebben op paardenwelzijn.

Lees artikel

Nieuwe blog!

Lees hier alles over graasmasker en wormbesmetting!

Lees artikel​​

© 2018 - 2021 PaardEerlijk | sitemap | rss