Thinline Flexible Filly graasmasker bevestigen en afstellen

Belangrijke informatie voor je het ThinLine graasmasker gaat gebruiken!

Wat heb je nodig?

 1. Een goed passend (veiligheids)halster of halster met veiligheidstussenstuk. Een halster met verstelbare neusriem kan fijn zijn.
 2. Het ThinLine graasmasker
 3. Tijdelijke twist-bindertjes (voor het passen en aanpassen van pasvorm)
 4. ThinLine Zip-Ties (definitieve bevestiging)
 5. Schaar

 

Oriëntatie van het graasmasker

Thinline flexible Filly Graasmasker

De neus- en kinzijde: Hebben drie smalle flappen.

De zijkanten: Hebben een flap met een brede basis en een driehoekige uitsparing.

 

Advies formaat bodemopening

Het graasmasker wordt standaard geleverd met een opening van 2,5 cm. Indien gewenst, heb je bij je bestelling gekozen voor een aangepaste opening. Mocht je zelf de opening wensen aan te passen gebruik dan een scherpe schaar of mes. Gebruik voor het bepalen van de grootte van de bodemopening de volgende richtlijnen:

 • 24/7 weidegang: 3,5-5 cm afhankelijk van de gewenste restrictie en het type paard. Bij 3,5 cm zal je goed moeten monitoren of er voldoende voeding gegeten wordt. Zonodig bijvoeren. Bij 4-5 cm kan er uiteraard meer gegeten worden. Ons advies is om bij 3,5 cm te beginnen en zonodig de opening stapsgewijs aan te passen.
 • Pony's: Maak de opening niet te groot ( 3 tot 3,5 cm). Pony's hebben sneller de dagbehoefte bij elkaar.
 • Stofwisselingsproblemen en acute problemen: Wees terughoudend met een te grote opening. Bij een te grote opening kan meer worden opgenomen dan het lichaam kan verwerken. Bij voorkeur niet groter dan 3,5 cm.
 • Twijfel je? Maak dan de opening niet te groot, begin bij 3 of 3,5 cm. Groter kan altijd nog, kleiner niet meer.
 • Bij grote pony’s en paarden kan de standaard opening van 2,5 cm te klein zijn. Dit kan veel frustratie geven en ervoor zorgen dat het graasmasker sneller slijt. Als je dit merkt maak dan de opening voorzichtig iets groter.
 • Onthoud dat ‘te weinig’ voeding erg oncomfortabel is voor een paard.
 • Wil je je paard hooi laten eten? Kies dan voor een opening van 3,5 of 4 cm. Het liefst in combinatie met een grofmazig hooinet omdat het hooi anders gemakkelijker langs de zijopeningen gegeten kan worden ondanks een correcte afstelling.

Wil je de grootte van de bodemopening nog aanpassen? Doe dit dan voor het bevestigen aan het halster. Dat is het meerst gemakkelijk.

 

Beginnen met afstellen van het Thinline flexible filly graasmasker

Zorg dat het halster op een prettige manier past. Zorg er voor dat de neusriem niet te hoog is afgesteld, maar ook niet te laag. Het is fijn als je het graasmasker niet helemaal aan het uiteinde van de flappen hoeft te bevestigen.

Begin altijd met de tijdelijke binders!

Stap 1:
Vouw het graasmasker met de zijflappen (met driehoekje) om de neus van je paard. Het graasmasker mag de lippen lichtjes raken. Bevestig ter hoogte van de zijfournituren van het halster de zijflappen aan het halster. Beide kanten op dezelfde hoogte! De lippen mogen het graasmasker licht raken.

Stap 2:
Bevestig hierna de voor en achterflappen (vaak) een gaatje losser dan de zijflappen. Speel evt met enkele gaatjes om de opening precies voor de mond te krijgen maar vermijd grote verschillen tussen de voor- en achterflappen. Verdeel de voor- en achterflappen evenredig langs de neusriem.

Stap 3:
Pas het graasmasker en probeer of het paard kan grazen met het graasmasker. Als er nog iets moet worden aangepast kun je dit nu doen.

Stap 4:
Zit het graasmasker goed? Neem dan het halster af en bevestig het graasmasker met de definitieve binders (Zip-Ties). Let op dat je het uiteinde van boven naar beneden door het slotje haalt. Trek de Zip-Ties strak aan zodat de flappen niet langs de neusriem kunnen schuiven. Knip het uiteinde van het bindertje dicht bij het slotje af. Steken de flappen ver boven de neusriem uit, dan kun je die voorzichtig korter knippen. Doe dit pas na enkele dagen als je ervan verzekerd bent dat de afstelling goed is.

 

 

Bekijk hier het filmpje:

 

Belangrijke tips voor een correcte afstelling en een succesvol graasmasker!

 • Het geheel mag een compact mandje worden. De zijflappen sturen je paard naar het midden. Zorg daarom dat de zijflappen altijd strakker zijn afgesteld dan de andere flappen. Kijk daarbij niet alleen naar het aantal gaatjes maar ook naar de bovenkant van de rij flappen. De zijflappen horen in het rijtje er iets boven de rest uit te steken.
 • Trek de zip-ties stevig aan, dit geeft het graasmasker stabiliteit en vergemakkelijkt de leerweg van je paard om door het gaatje te eten.
 • Als je paard aan de zijkant langs de flappen kan eten dan is het geheel te los afgesteld. Grijp snel in en laat je paard dit niet aanwennen.
 • Blijft je paard koste wat het kost langs de zijkant eten. Check dan ook de neusriem of de pasvorm van het halster. Soms zakt een bepaald type halster gemakkelijk scheef. Of kan de neusriem nog een gaatje strakker zonder dat het te strak komt te staan. Controleer daarbij ook of de grootte van de bodemopening klopt met het type paard en de graasduur. Hier vind je nog meer tips.

 

Belangrijk!

Gebruik altijd de origineel meegeleverde kabel-binders. Deze zijn namelijk zo ontworpen en getest dat deze eerder breken dan het materiaal van de ThinLine Flexible Filly. 

Extra tips:

 • Een correct passend masker zal dicht om de neus vallen maar de huid niet of heel lichtjes raken.
 • Tijdens het passen kan het zijn dat het masker licht op de neus leunt, dit is niet erg.
 • Maak het geheel niet te ruim.
 • Vouw de flappen niet om het halster heen, hierdoor kunnen schuurplekken ontstaan
 • Check bij het afstellen ook altijd of de bodemopening zich ongeveer onder de mondspleet bevindt. 
 • Verdeel de flappen netjes over de lengte van de neusriem. Het ThinLine halster heeft speciale uitsparingen voor de kabelbinders hierdoor wordt schuiven voorkomen.
 • Een correcte afstelling voorkomt dat het paard langs het masker kan eten. ( zie onderaan voor meeer informatie)
 • Indien nodig kun de overtollige lengte aan flappen afknippen. Wacht hier evt. enkele dagen mee tot je zeker weet dat het masker op de juiste manier is afgesteld.
 • Bevestig het masker nooit alleen aan het laatste gaatje van de flap, dit geeft te weinig stabiliteit.

 

Controleer met regelmaat de mond en tanden

Check de tanden en het tandvlees regelmatig. Elk paard eet anders en kan toch in bepaalde mate irritatie of schade ontwikkelen. Bij elk graasmasker is het noodzakelijk dit goed in de gaten te houden.

 

Tip's bij eventuele schuurplekjes!

Het Thinline® Flexible Filly graasmasker zal nagenoeg geen schuurplekken geven, echter kan een halster dat wel doen. Voorzie dan het halster op de schurende plaatsen van zachter polstering om schuren te voorkomen, gebruik hier bijvoorbeeld te Thinline kussenset of een 'Standaard bontset voor halster' voor. Evt kan een 'Lamsvacht neusbeschermer' passen op de neusriem bij een geïnstalleerd Thinline® Flexible Filly graasmasker.

 

Voor het eerst grazen met het Thinline Graasmaskermasker.

Check de weide vooraf op eventuele uitsteeksels ( spijkers, afraster geleiders etc.)  waar het masker mogelijk achter kan blijven hangen, vooral bij de drinkbak of hooiruif.

Neem je paard de eerste paar keren aan de hand met een halstertouw of leadrope. Maak duidelijk waar de bodemopening zit door het paard daar grassprietjes of andere gezonde lekkere dingen aan te bieden (rozenbottel of reepje wortel).  Als dit goed gaat kun je je paard rustig in de weide laten en het grazen rustig opbouwen. Observeer goed.

 

Mijn paard eet langs het thinline graasmasker, wat te doen?

Het langs het graasmasker eten komt in de meeste gevallen door een te losse afstelling, soms in combinatie met een (te) kleine bodemopening. Het eten langs de zijkant geeft dan meer opbrengst en kost voor het paard minder moeite en dat is net wat je niet wilt. Als je het masker opzij kunt duwen is het te los afgesteld. Zorg dat het masker de lippen in rust net raakt. Maak er een compact mandje van en zorg dat de zijflappen altijd iets strakker worden afgesteld dan de rest van de flappen. Daarbij is het wenselijk dat de voor en achter flappen niet te veel van elkaar in afstelling verschillen. Enkele gaatjes in hoogte verschil kan prima, maar voorkom beide uitersten.

Extra tip's:

 • Check of de gekozen bodemopening klopt met de behoefte van je paard. Soms wil je eigenlijk niet groter maar heeft het paard er veel moeite mee. Dan kan de openig iets verruimd worden door er een ovaal van te maken (bijv 3 x 3,5 cm). Soms maakt dat net het verschil.
 • In sommige gevallen helpt het ook al het halster een gaatje hoger te hangen.
 • Het kan helpen om na het aanpassen van je afstelling de zijkant tijdelijk met tape af te dichten.
 • Zorg voor een goed passen halster dat het masker stevigheid en stabiliteit geeft. Heb je een halster dat gemakkelijk scheef zakt dan is dit minder geschikt.
 • Een halster met verstelbare neusriem kan fijn zijn. Zo kun je de omtrek afstemmen op het gebruik van een bontje en kun je er voor zorgen dat het geheel niet te los en niet te strak rond de neus zit.

 

Gratis verzending vanaf €100,-

Verzonden in 24-48u

Gratis verzending bij bestellingen binnen Nederland* vanaf €100,- en België vanaf €150,-

* Voorwaarden en uitsluitingen van toepassing

Overige tarieven

 • Brievenbuspakket €5.49
 • Pakket NL vanaf €6.99
 • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Tips voor seizoensvoeding!

Met deze leuke jaarkalender van Paarden Plant wordt seizoensvoeren nog gemakkelijker! Met veel tips over geschikt eetbare planten en het aanleggen door het jaar heen!

Paard en plant jaarkalender

Meer informatie

Ondersteuning in het voorjaar

Met deze producten ondersteun je je paard optimaal in het voorjaar!

Bekijken!

De Paardenpodcast van Horse in Mind!

Over graasmaskers en slowfeeders!

 

Meer informatie nodig?

antwoord op alle vragen over graasmaskers

Ga naar graasmasker.nl

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Storing op 'mijn account'

Er zijn wat problemen met 'mijn account' en hier wordt door de ontwikkelaar aan gewerkt. Problemen die je o.a. kunt tegenkomen:

 • Afrekenen lukt niet -> probeer als 'gast' af te rekenen, als het goed is lukt dat wel! Zo niet, bericht ons even!
 • Bestelhistiorie is niet zichtbaar.  -> Vraag ons om een verslag van eerdere bestellingen als je die info nodig hebt.

Excuus voor het ongemak en hopelijk komt er snel een oplossing voor.

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

© 2018 - 2024 PaardEerlijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel