Natuurlijke paardenvoeding, wat is dat?

Op deze pagina tref je compact informatie over evolutie, de natuur en voeding van het paard.

Evolutie

Paarden bestaan al miljoenen jaren. En in die periode is het huidige paard ontstaan zoals wij die nu kennen. Evolutionair gezien staat het paard nog heel dicht bij die oernatuur van enkele duizend jaar geleden. Een eeuw aan verandering van gebruik en functie van het gedomesticeerde paard en de opgelegde voeding veranderen niets aan wat in miljoenen jaren is geëvolueerd tot wat het nu is. Door middel van evolutie is het paard aangepast op de oorspronkelijke biotoop. Biotoop wil zeggen, een gebied met een bepaald klimaat en begroeiing waarbinnen een organisme zich zelfstandig kan handhaven. En door de jaren heen is uiteindelijk een genen-pakketje overgebleven die het beste is aangepast op die situatie. Hiermee zijn paarden, de omgeving en de daaruit voortkomende voeding perfect op elkaar afgestemd met als doel een zo groot mogelijke overlevingskans en mogelijkheid tot voortplanting met als  feitelijk enig doel het bewaken van het voortbestaan van de soort. 

Als je je verdiept in het lichaam en natuur van het paard, en dit probeert in te denken in zijn eigen omgeving waar de mens nog geen deel van zijn leven uitmaakte kun je niet anders dan de conclusie trekken dat veel reguliere voedingsmiddelen en het weidebeheer van de afgelopen decenia niet passen bij de spijsvertering en stofwisseling van het paard. Dit los van de vermenselijkende tradities en opvattingen over huisvesting en sociaal contact. Gelukkig is er op dit gebied de laatst jaren ook veel verandering gaande.


Paard in de natuur

Het paardenlichaam is van nature ingesteld om veel te bewegen, lange afstanden af te leggen en ondertussen met kleine porties zijn dagrantsoen bij elkaar te scharrelen. Voeding met veel vezels afkomstig uit verschillende gewassen met een laag suiker en zetmeelgehalte, daar is zijn spijsverteringsstelsel op ingericht. Een groot deel van de Nederlandse paarden heeft gelukkig dagelijks beweging tijdens weidegang, al komt dit bij lange na niet in de buurt van de afstand die paarden in de natuur afleggen. Naast dat bewegen energie verbruikt heeft het ook nog vele andere belangrijke functies. Het ondersteunt vele cel processen en zorgt voor een goede peristaltiek van de darm. Besef dat stal-paarden hierin al in het nadeel zijn. Eigenlijk staan huisvesting, voeding en de manier van het aanbieden van voeding direct in verbinding met elkaar. Het is goed je te realiseren dat het paard wat wordt 'beperkt' tussen de stalmuren of weidehekken automatisch wordt beperkt in zijn vrije keuze van voeding en daarmee ook in de manier van het tot zich nemen van voeding. 'Moeite doen voor je eten' is in de natuur heel normaal. Niets is gemaaid en alles zit vast en je kunt de diversiteit aan voeding vinden op diverse hoogtes binnen je bereik, daarbij ligt niet alles voor het oprapen en moet je op zoek!
 

Hoe zitten veel bekende paardenvoeders in elkaar?

De huidige voederindustrie gebruikt vele grondstoffen en reststoffen uit andere industrietakken en vormen dat om tot een 'smakelijk' paardenvoeder. Als je dit in een rantsoencalculator stopt kloppen de waardes vaak best goed. Maar als je het etiket bekijkt bevatten veel voeders ingrediënten die een paard niet in de natuur zou kiezen of niet in die hoeveelheid zou opnemen. Veelal rijk aan granen, suikers en zetmeel. Soms wel tot 30% en daarvan hoor je dan soms 2-5 kg per dag van te voeren... dat is ruim 1,6 pak suiker en zetmeel per 24 uur... iets wat een paard in de natuur nooit voor zijn kiezen zal krijgen. En al helemaal niet in bulk verdeeld over 2 of 3 porties per dag (opgeschrokt in 10 minuten). Deze manier van voeren is een ware uitputtingsslag voor het lichaam en de gevolgen hiervan zien we dagelijks onder ogen. Meer en meer paarden raken hoefbevangen of mankeren wel iets anders.  

Weide en ruwvoer

Los van de aanvullende voeders is ook de boer de kunst van kwalitatief weidebeheer aan het verliezen. Het gaat niet meer om diversiteit en kwaliteit die aansluit bij de natuur maar om kwantiteit. Sterke grassen die snel herstellen van intensieve betreding ( we houden eigenlijk te veel dieren op een te kleine oppervlakte). Grassen die onder inlvoed van intensieve bemesting worden opgejaagd om maar zo veel mogelijk opbrengst te kunnen genereren. Diversiteit, bodemleven en voldoende insecten delven het onderspit. En dit zien we terug in de gezondheid van de dieren die zich 'voeden' met het eenzijdige gras en het ruwvoer wat hiervan gewonnen wordt.

Bedenk dat je bent wat je eet. Zonder voeding kun je niet groeien en niet leven. Dit is al een heel belangrijk aspect voordat je in de baarmoeder van je moeder gaat groeien. Leven is chemie en in het lichaam vinden miljoenen chemische reacties plaats (op celniveau) die elk hun eigen functie en eisenpakketje hebben om verschillende celgroepen, orgaansystemen en een heel lichaam in balans te laten functioneren. Waar het één zorgt voor een optimaal presteren van de ander, gebeurt dit ook andersom. En zo onstaat een mooi evenwicht waar het organisme (het paard) in een topgezondheid kan leven. Met een grote maar... als je maar wordt voorzien van de juiste voeding. Daarnaast is het paard heel erg afhankelijk van de darmflora. Zonder een gezonde darm kan het lichaam niet goed functioneren.

Van voeding is het huidige paard afhankelijker dan ooit. De mens bepaalt alles. Ook als je denkt dat je niets te kiezen hebt. Meer dan 50% van de paarden in Nederland is te dik. Weidegang speelt hierin een grote rol maar ook de rest van het rantsoen draagt zijn steentje bij. Over het algemeen kan worden gesteld dat de Nederlandse paarden in veel gevallen overvoerd worden als het gaat om energie. 

 

Is onbeperkt ruwvoer 'de oplossing'?

'De hipe: onbeperkt ruwvoer'. Voor vele bewuste paardeneigenaren is dat de nieuwe norm. Inderdaad besteden paarden in de natuur ten minste 16-20 uur aan eten en dit hebben ze ook nodig als het gaat om functie en vormgeving van het spijsverteringsstelsel. Maar dat kan niet de drijfveer zijn achter 20u eten aan één grote ronde baal hooi waarvan geen analyse is gedaan. Onbeperkt ruwvoer betekent veel meer dan dat. Onbeperkt ruwvoer is alleen functioneel als aan specifieke voorwaarden wordt voldaan. Als het paard wordt uitgedaagd om moeite te doen voor zijn eten, afstanden af te leggen en het energie-niveau van het voeder laag is. Daarnaast is 'ruwvoer' veel breder dan enkel hooi/ voordroog of kuil. Kun je niet aan die voorwaarden voldoen en is je paard te dik? Dan is onbeperkt ruwvoer geen optie. Graag help ik je op weg om ook dit vraagstuk op te lossen. Met de juiste hulpmiddelen en creatieviteit kun je ook hierin de consumptietijd rekken.

 

 

Gesloten!

Van 25 juli 12u tot en met 18 augustus zijn we helaas gesloten.

Meer informatie

Gratis verzending vanaf €100,-

Verzonden in 24-48u

Gratis verzending bij bestellingen binnen Nederland* vanaf €100,- en België vanaf €150,-

* Voorwaarden en uitsluitingen van toepassing

Overige tarieven

  • Brievenbuspakket €5.49
  • Pakket NL vanaf €6.99
  • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Niet op de wei? Vit.E!

Heltie vitamine e

Als je paard geen of weinig gras binnen krijgt kan het fijn zijn om extra vitamine E te suppleren.

Bekijken!

Tips voor seizoensvoeding!

Met deze leuke jaarkalender van Paarden Plant wordt seizoensvoeren nog gemakkelijker! Met veel tips over geschikt eetbare planten en het aanleggen door het jaar heen!

Paard en plant jaarkalender

Meer informatie

De Paardenpodcast van Horse in Mind!

Over graasmaskers en slowfeeders!

 

Meer informatie nodig?

antwoord op alle vragen over graasmaskers

Ga naar graasmasker.nl

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Storing op 'mijn account'

Er zijn wat problemen met 'mijn account' en hier wordt door de ontwikkelaar aan gewerkt. Problemen die je o.a. kunt tegenkomen:

  • Afrekenen lukt niet -> probeer als 'gast' af te rekenen, als het goed is lukt dat wel! Zo niet, bericht ons even!
  • Bestelhistiorie is niet zichtbaar.  -> Vraag ons om een verslag van eerdere bestellingen als je die info nodig hebt.

Excuus voor het ongemak en hopelijk komt er snel een oplossing voor.

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

© 2018 - 2024 PaardEerlijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Van 26 juli tot en met 18 augustus zijn we tijdelijk gesloten. Uiteraard kan je in deze periode gewoon een bestelling plaatsen, houd er alleen rekening mee dat je pakketje later zal worden verzonden. Bestellingen geplaatst na donderdag 25 juli 12:00 worden vanaf maandag 19 augustus verwerkt. Lees alle info op onze homepage onder het kopje 'Gesloten!’. Hartelijk bedankt voor jullie begrip!