De beste producten om je paard in het voorjaar optimaal te ondersteunen.

Maart, April en Mei zijn de maanden van de lente. Met welke producten kun je je paard het beste ondersteunen in deze periode?  Hieronder vind je een aantal mooie producten die je kunt inzetten voor de 6 verschillende thema's van de gezondheid binnen de seizoenswisseling: Vachtwissel, immuunsysteem, spijsvertering, wormbestrijding, en ontdoen van gifstoffen en stofwisseling.

Vachtwissel bij paarden

In het voorjaar staat de vachtwissel weer op het programma, dat betekent dat er weer een nieuwe vacht moet worden aangemaakt waarna de wintervacht losgelaten kan worden. De vacht wordt opgebouwd uit o.a. keratine en het belangrijkste bestanddeel van keratine is het aminozuur cysteine.  Een zwavelhoudend aminozuur. Voor en gezonde huid is daarnaast zink een belangrijk element. Een belangrijke leverancier van aminozuren en mineralen zijn bijvoorbeeld zeewier,  of Equibasal.

Immuunsysteem

Van vachtwisselen kost energie en grondstoffen en in de periode van de vachtwissel kan het weer soms nog tijdelijk guurder zijn waardoor het paard soms iets meer moeite moet doen om zichzelf warm te houden. Draagt je paard een deken, dan komen er de komende maanden zeker ook dagen aan dat het ineens heel lekker weer wordt. Als je paard dan nog onder een deken staat omdat je niet in de gelegenheid bent om hem af te doen, kan je paard het te warm krijgen en veel gaan transpireren. Dit kost veel mineralen. Al met al wordt ook het immuunsysteem even goed op de proef gesteld. Om het immuunsysteem extra te ondersteunen kun je Sonnewende immuun kruiden inzetten gedurende de seizoensovergang.

Spijsvertering door verandering in voeding

Daarnaast is de grootste verandering voor veel paarden de overgang van stal of paddock naar de weide. Gelukkig zien we dat steeds meer paarden mogen wachten met weidegang tot eind mei half juni tot dat het gras in bloei staat en een lager suikergehalte bevat. Maar helaas heeft niet iedereen die keuze en is vaak rond 1 april het vaste moment dat de paarden weer naar de wei gaan. Bereid de spijsvertering daarom goed voor en ondersteun de darmflora met kruiden. Amara bitterkruiden of Oost Pruisische kruiden zijn hiervoor goed inzetbaar.

Weidegang is wormmanagement

Met weidegang komt ook weer het actieve wormseizoen op gang. Met milde winters zoals afgelopen jaar (2023), waarin maar enkele dagen vorst en relatief hoge temperaturen, gaan ook niet alle wormen in rust. Vraag tijdig een mestonderzoek aan ( in maart) en help alvast de darm minder aantrekkelijk te worden met bijvoorbeeld wormkruiden.

Ontdoen van gifstoffen

Ondersteun je paard voor het weideseizoen een beetje extra met het kwijtraken van afvalstoffen. Met brandnetel van Heltie of met gedroogde brandnetel kun je voor het weideseizoen weer begint mooi inzetten. Zeker een aanrader voor paarden die snel last krijgen van jeuk.

Een gezonde stofwisseling

Voor veel paardeneigenaren is het voorjaar best spannend. Het rijke voorjaar met vers gras kan je flinke zorgen geven als je paard al te dik is of heel gemakkelijk aankomt. Nu is de stofwisseling afhankelijk van veel factoren en er is niet echt een product wat problemen op dit gebied kan oplossen. Zorg dat je rantsoen klopt en dat je, waar nodig, preventief de inname beperkt, gebruik hiervoor eventueel en graasmasker. Begin hier al mee in februari. Door al vroeg in het voorjaar, kleine stukjes aan de hand met een graasmasker te grazen, kan de huid alvast wennen. Verder kun je kruiden of supplementen inzetten die de stofwisseling ondersteunen. Denk aan GlucoBalance of HerbaVisceral en wissel beide zo nu en dan af.

Hoe ga je dit toepassen bij je paard?

Kies van de selectie een of meerdere producten waarvan je verwacht dat je paard deze goed kan gebruiken. Met het aanvullen van nutrienten voor de vachtwissel kun je al in februari (of eerder) beginnen. En dit geef je tot je paard goed en wel door de vacht heen is. Rond maart kun je starten met een aantal weken immuunkruiden en de spijsverteringskruiden laat je hierop volgen. Maart is ook een goed moment om met brandnetel te starten. Zorg dat je in ieder geval twee weken voor je paard naar de weide gaat met de ondersteuning van de spijsvertering begonnen bent. Kruiden voor de stofwisseling begin je ook voor dat je paard echt op de weide gaat. Wil je voor verschillende doeleinde een supplement of kruiden inzetten bijv. voor de spijsvertering maar ook de stofwisseling. Begin de ondersteuning van de spijsvertering dan eerder en laat de producten ter onderstuning van de stofwisseling hier na een week of 3-4 op aansluiten. Als je de stofwisseling een aantal weken hebt ondersteund kun je ook beide type kruiden om te dag of om de week af laten wisselen zodat je niet te veel tegelijk geeft maar wel beide kunt ondersteunen. De wormkruiden kun je bijvoorbeeld begin april geven. En vul in mei zeker op warmere dagen de mineralen goed aan. Onthoud goed: Geef een bepaalde kruidenmix niet langer dan 5 a 6 weken achtereen zonder af te wisselen.

 

Sorteer op
 • PUUR® MSM 500gr
  PUUR® MSM 500gr
  € 35,95
 • Agrobs Zink Pur
  Agrobs Zink Pur
  € 22,49
 • Spirulina pellets - PerNaturam
  Spirulina pellets - PerNaturam
  € 35,99
 • Zeealgenmeel PerNaturam (zeewier)
  Zeealgenmeel PerNaturam (zeewier)
  € 34,00
 • Sonnenwende Immuunkruiden - PerNaturam
  Sonnenwende Immuunkruiden - PerNaturam
  € 24,00
 • ondersteunt de vachtwissel

  EquiBasal (mineralen)- PerNaturam 1kg
  EquiBasal (mineralen)- PerNaturam 1kg
  € 20,00
 • HELTIE horse® Mineralen
  HELTIE horse® Mineralen
  € 23,95
 • HELTIE horse® Mineralenpakket
  HELTIE horse® Mineralenpakket
  € 48,50
 • Goed voor de darmflora

  Amara Bitterkruiden - PerNaturam
  Amara Bitterkruiden - PerNaturam
  € 24,00
 • ter voorbereiding op weidegang

  Oost Pruisische kruiden - PerNaturam
  Oost Pruisische kruiden - PerNaturam
  € 22,50
 • HELTIE horse® Spijsvertering
  HELTIE horse® Spijsvertering
  € 46,95
 • Brandnetel - PerNaturam
  Brandnetel - PerNaturam
  € 28,00
 • HELTIE horse® Brandnetel
  HELTIE horse® Brandnetel
  € 39,95
 • Phytonics Gluco Balance®
  Phytonics Gluco Balance®
  € 58,75
 • HerbaVisceral - PerNaturam
  HerbaVisceral - PerNaturam
  € 24,00
 • Wormkruiden - PerNaturam
  Wormkruiden - PerNaturam
  € 24,00

Gratis verzending vanaf €100,-

Verzonden in 24-48u

Gratis verzending bij bestellingen binnen Nederland* vanaf €100,- en België vanaf €150,-

* Voorwaarden en uitsluitingen van toepassing

Overige tarieven

 • Brievenbuspakket €5.49
 • Pakket NL vanaf €6.99
 • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Tips voor seizoensvoeding!

Met deze leuke jaarkalender van Paarden Plant wordt seizoensvoeren nog gemakkelijker! Met veel tips over geschikt eetbare planten en het aanleggen door het jaar heen!

Paard en plant jaarkalender

Meer informatie

Ondersteuning in het voorjaar

Met deze producten ondersteun je je paard optimaal in het voorjaar!

Bekijken!

De Paardenpodcast van Horse in Mind!

Over graasmaskers en slowfeeders!

 

Meer informatie nodig?

antwoord op alle vragen over graasmaskers

Ga naar graasmasker.nl

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Storing op 'mijn account'

Er zijn wat problemen met 'mijn account' en hier wordt door de ontwikkelaar aan gewerkt. Problemen die je o.a. kunt tegenkomen:

 • Afrekenen lukt niet -> probeer als 'gast' af te rekenen, als het goed is lukt dat wel! Zo niet, bericht ons even!
 • Bestelhistiorie is niet zichtbaar.  -> Vraag ons om een verslag van eerdere bestellingen als je die info nodig hebt.

Excuus voor het ongemak en hopelijk komt er snel een oplossing voor.

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

© 2018 - 2024 PaardEerlijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel