Graaskorf of graasmasker en schuurplekken...
Draagt jouw paard ook een graaskorf of graasmasker? Of denk je er over om er voor hem of haar een aan te schaffen? Grote kans dat je vroeg of laat te maken krijgt met schuurplekken. Hieronder vind je informatie over hoe je dit het beste kunt voorkomen of kunt aanpakken en laten genezen.
Inhoudsopgave:
Gevoelig hoofd
Ontstaan van schuurplekken
'Inlopen'
Huidtype
Schuurplekken voorkomen
Locatie van schuurplekken
Extra maatregelen middels polstering
Oplossingen met merino- of kunstvacht
Hoe behandel ik een bestaande schuurplek
Gevoelig hoofd
Een paardenhoofd is een zeer gevoelig deel van het paardenlichaam. Het hoofd heeft weinig vet en spierweefsel. Onder de huid zijn de benige delen goed voelbaar. Ook is de vacht op het hoofd vaak dun en kort. Dit maakt dat het hoofd weinig “reserves” heeft als het gaat om schuren
en drukverdeling. Daarbij komt nog dat de aangezichtszenuwen veelal op het benige deel van het hoofd liggen op de plaatsen waar normaal ook het hoofdstel of halster wordt gedragen. Deze zenuwen zijn dus vrij gemakkelijk van buitenaf te prikkelen door te veel druk. Alles bij elkaar reden genoeg om voor jouw paard een goed passende en comfortabele graaskorf aan te schaffen. Zeker omdat een graaskorf vaak 8 tot 10 keer zo intensief gedragen wordt als een zadel of hoofdstel. Uiteindelijk is een paardenhoofd in de basis natuurlijk niet gemaakt om langdurig (+/- 10u per dag) in dergelijke mate te belasten.
Ontstaan van schuurplekken
Tijdens het dragen van een graaskorf zal het paard in veel gevallen met zijn bovenlip gaan zoeken naar gras. Hierbij beweegt hij de lip heen en weer. Door deze beweging gaat de graaskorf ook heen en weer en dit zorgt ervoor dat een grassprietje door de opening naar binnen steekt. Dit proces zal zich gedurende de gehele periode van weidegang herhalen, wat betekent dat een graaskorf eigenlijk continu over bepaalde plekken van de huid van het paard schuift. Deze intensieve wrijving zal in veel gevallen voor slijtage van de vacht zorgen wat uiteindelijk zal resulteren
in een kale plek. Naast dat dit niet mooi is moet er ook voor worden gezorgd dat de huid in dit stadium wordt beschermd omdat de kans anders groot is dat er op den duur een open wond ontstaat. Slijtage van de huid gaat dan sneller dan de genezing aan kan.
'Inlopen'
Het introduceren van een graaskorf is te vergelijken met het gaan dragen van een nieuw paar schoenen. Net als bij schoenen is het belangrijk dat de maat en de pasvorm goed zijn. Sommige schoenen vergen een langere ‘inloop periode’ dan andere en meestal past de huid zich tijdens het inlopen aan zodat ‘blaren’ later tot het verleden behoren. Op die plekken ontstaat in enkele weken vaak een laagje eelt ter bescherming. Zo werkt dat ook bij paarden. Als je de juiste keuze hebt gemaakt in model, pasvorm en maat zal de kans op open wonden aanzienlijk worden verkleint. Echter zal op sommige plekken wel een kale plek zichtbaar blijven. Ondanks dat dit natuurlijk esthetisch niet zo fraai is zal je dit in beperkte mate moeten accepteren. Soms kan blijken dat de huid van jouw paard te gevoelig is en dat alleen een goed passende graaskorf niet voldoende is. Dan is het raadzaam om extra polstering (zachte padding) aan te brengen, zie hierover verderop meer informatie.
Huidtype
De huid van paarden is in zekere zin te vergelijken met die van mensen. Er zijn mensen die bij het minste of geringste blaren krijgen en er zijn mensen die daar niet zo snel of helemaal geen last van hebben. Sommige paarden hebben een gezonde huid en een stevige vacht en zullen niet snel een schuurplek ontwikkelen. Andere paarden hebben een zeer gevoelig huidje en hebben al snel een open wond door het schuren van tuigage. Ook weersomstandigheden spelen hierbij een rol. Nat regenachtig weer maakt de huid weker, net als bij zeer warm weer, waarbij het paard veel transpireert.
Schuurplekken voorkomen
Om schuurplekken te voorkomen is het raadzaam om een zo goed mogelijk passende graaskorf te vinden en deze zo nodig extra te polsteren (van zachte padding voorzien) om de kans op het ontstaan van schuurplekken tot een minimum te beperken.
Een passende graaskorf
In de huidige markt is er een enorme keuze als het om graaskorven gaat. Overgewicht bij paarden en de bijbehorende risico’s komen steeds meer onder de aandacht en de vraag naar een comfortabele graaskorf stijgt. Je kunt al een graaskorf vinden van rond de 20 euro, maar er zijn ook graaskorven van meer dan 100 euro.
Hoe kan ik zien of mijn graaskorf goed past.
Een belangrijk element in het ontstaan van schuurplekken door een graaskorf is de maat van de graaskorf. Het is erg belangrijk dat de graaskorf niet te klein is. Een te kleine graaskorf biedt geen ruimte voor de kauwbeweging van de kaak en komt de huid bij elke kauwbeweging tegen de graaskorf aan. Ook een te grote graaskorf is af te raden omdat deze dan erg los zit en daarmee ook voor meer schuren kan zorgen. Belangrijk om je te realiseren is dat een graaskorf niet aangesloten om de neus mag zitten.
Als stelregel kan worden gebruikt dat er tussen het neusbot en de bovenrand van de graaskorf minimaal drie vingers moeten passen, voor sommige modellen zelfs vier. Wil je uit voorzorg bijvoorbeeld een zacht schapenvachtje gebruiken dan is een beetje extra ruimte aan te raden. Twijfel je over de juiste maat kies dan altijd de grotere maat. Let er altijd op dat bij het afstellen van de graaskorf, tussen de lippen en de bodemplaat een vingerdikte ruimte moet zijn als de graaskorf vrij hangt. De lippen dienen vrij te zijn van druk als het paard niet graast. Bepaal pas definitief of de maat past als het halster van de graaskorf goed is afgesteld.
Vorm paardenhoofd versus pasvorm.
De verschillende soorten graaskorven hebben ook elk een eigen pasvorm. Sommige vallen laag om de neus anderen juist weer hoger. Soms heeft een graaskorf een conische vorm en de ander loopt recht naar beneden. Er zijn ronde modellen, ovale modellen en vierkante modellen. Met of zonder anatomische uitsparing aan de kinzijde.
Ook paardenhoofden zijn veelal verschillend van elkaar. Brede kaak, smalle kaak, kort hoofd, lange hoofd, grofgebouwd hoofd of juist heel fijntjes. Smalle neusvleugels of juist een brede neus. Al deze factoren spelen een rol bij het prettig en comfortabel zitten van een graaskorf. Niet elk type graaskorf is geschikt voor elk paard.
Welke aspecten bepalen de keuze?
Naast de juiste maat en pasvorm zijn er nog meer aspecten waar je rekening mee kunt houden. Er zijn veel verschillende soorten graaskorven op de markt, elk met een eigen vormgeving en van verschillend materiaal. Vooral de laatste bepaalt ook het gewicht van de graaskorf. Een graaskorf met veel metaalbeslag in het halster of met een dikke bodemplaat is automatisch ook zwaarder en zal voor meer druk zorgen. Heeft jouw paard een gevoelige huid dan is dat iets wat je mee kunt nemen in je keuze.
Aspecten die kunnen meewegen zijn:
- Materiaal van de graaskorf
- Beschikbaarheid van additionele polstering (verzachtende padding)
- Mate van graasbeperking van de bodemplaat
- Materiaal van de bodemplaat
- Duurzaamheid
Locatie van schuurplekken
Neus
De meeste schuurplekken komen voor op het neusbot. Hier leunt de graaskorf het meeste tegenaan en vanwege het ontbreken van vet- of spierweefsel is deze plek het meest gevoelig.
Onderkant kaak
Hierna komen schuurplekken aan de onderkant van de kaak veel voor. Sommige type graaskorven komen erg hoog en volgen niet gemakkelijk de hoek die het hoofd met de grond maakt tijdens het grazen. Hierdoor ontstaat druk. Sommige merken hebben ervoor gekozen om ter voorkoming van deze schuurplekken de kaakzijde van de graaskorf iets terug te laten lopen.
Kin
Soms ontstaan er schuurplekken op de kin. Meestal komt dit voor bij een te kleine graaskorf of een graaskorf van hard materiaal. De mond maakt hier de grootste ‘uitslag’ tijdens het kauwen waardoor de kin tegen de graaskorf aankomt.
Wang
Schuurplekken op de wang worden meestal veroorzaakt door het schuiven van het halster ter hoogte van de ringen. Vaak blijft dit alleen bij een kale plek.
Zijkant mond/kaak
Sommige paarden hebben een zeer brede neus of dikke lippen en hierdoor raken zij eerder de binnenzijkant van de graaskorf.
Neusvleugels
De neusvleugels zijn bij veel paarden enigszins verheven van de neus. Hierdoor kan het zijn dat ze gemakkelijk de binnen-voorkant van de graaskorf raken. Meestal blijft het bij wat kale plekken of enkele korstjes.
Extra maatregelen middels polstering
Soms is alleen een goed model graaskorf in de juiste maat niet voldoende en heeft de paardenhuid meer bescherming nodig. Het is zorg deze bescherming dan zo snel mogelijk te bieden om te voorkomen dat er een open wond ontstaat. Afhankelijk van de plek waar de schuurplekken zich bevinden zijn verschillende oplossingen te bedenken om polstering aan te brengen.
Doel van polstering
Met verschillende polstering kan de druk op de huid beter verdeeld worden en eventuele ‘scherpe’ randjes verzachten. Afhankelijk van het type en kwaliteit kan polstering ook zorgen voor vermindering van wrijving en helpen bij het creëren van afstand tot de huid waardoor een plek kan genezen.
Verschillende type polstering
Er bestaan veel soorten polstering vervaardigd uit verschillende materialen. De bekendste materiaal soorten zijn:
- (Merino) lams- of schapenvacht
- Kwalitatief hoogwaardige kunstvacht
- Neopreen
- Synthetisch fleece materiaal
Merinovacht
Van de bovenstaande materialen is een beschermer van merinovacht bij uitstek het meest geschikt voor ernstige schuurplekken. Door de eigenschappen van de vacht is deze comfortabel, creëert afstand tot de huid, minimaliseert wrijving en heeft zeer goede warmte en vochtregulerende eigenschappen. Merinovacht wordt ook vanwege zijn drukverdelende eigenschappen veel ingezet bij drukplekken bij senioren mensen. Daarnaast gaat een merinovachtje lang mee.
Tip: Zorg dat je altijd een extra vachtje bij de hand hebt. Zo kun je een vachtje snel vervangen als deze vies is geworden en uitgewassen moet worden.
Kunstvacht
Tegenwoordig bestaan er goede alternatieven voor de echte schapen variant. Materiaal met bijna dezelfde eigenschappen als het gaat om drukverdeling en het opheffen van wrijving. Ook is een dergelijke vacht gemakkelijk te wassen.
Neopreen
Neopreen kan goed ingezet worden bij minder ernstige schuurplekken, het zorgt voor een extra kussentje en is gemakkelijk schoon te houden.
Synthetisch fleece materiaal
Dit type bescherming kan een tijdelijke oplossing bieden maar is minder duurzaam en gaat door het materiaal eerder broeien. Belangrijk! Houdt goed in de gaten of een dergelijke beschermer niet gaat vervilten en daardoor extra bobbels gaat vormen, dan werkt de polstering averechts.
Oplossingen met merino- of kunstvacht:
Type schuurplek | Oplossing |
Schuurplek op de neus | Breng een merino vachtje aan op het neusdeel van de graaskorf of op de neusriem van het halster. |
Schuurplek aan de onderzijde van de kaak | Plaats aan de achterkant van de graaskorf een merino vachtje. Let op! Is de graaskorf aan de kleine kant dan kan er, door deze toevoeging, bij de neus ook een schuurplek ontstaan. |
Schuurplek op de kin | Indien de graaskorf te klein is, kies dan een groter model. Indien de graaskorf wel goed past kan eventueel aan de achterkant van de graaskorf een merino vachtje worden aangebracht. Door aan de bovenrand afstand te creëren komt vaak ook de kin vrij van wrijving. Soms helpt het ook ter hoogte van de kin een glad oppervlak te creëren met bijvoorbeeld ductape. Merinovacht heeft op deze plek niet veel zin omdat deze plek gemakkelijk nat wordt tijdens het drinken. |
Schuurplek op de wang | Voor sommige type graaskorven bestaan additionele wachtbeschermers van merino vacht. Voor andere graaskorven kan een merinovachtje rond de bakstukken uitkomst bieden. Wil je geen hele halsterbontset aanschaffen dan kun je ook kiezen voor een los neusbontje dat je in twee delen knipt. Zit een schuurplek hoog dan kun je ook kiezen een bakstukbontje met een koortje vast te binden aan de bovenste ringen van het halster. |
Schuurplek zijkant mond of kaak | Zie ook schuurplek op de wang. Vaak is een bakstukbontje voldoende. Deze plaats je dan wel hoger dan de schuurplek maar de bontjes creëren hiermee genoeg afstand tussen de graaskorf en de huid. |
Schuurplek Neusvleugels | Vaak is een neusbontje om de neusriem of de bovenkant van de graaskorf voldoende en zullen deze kale plekjes na verloop van tijd minder worden of in de winter maanden verdwijnen. |
Hoe behandel ik een bestaande schuurplek
Soms ontstaat een schuurplek onverwacht in zeer korte tijd en ben je te laat voor extra maatregelen om een open wond te voorkomen. Dan is het zorg dat de huid voldoende rust krijgt om te genezen. Dit kan betekenen dat je tijdelijk even geen graaskorf om kunt doen. Indien de weide-omstandigheden dan riskant zijn i.v.m. grote aanbod aan gras en/of hoge fructaan-levels, bijvoorbeeld in het voorjaar, is het verstandig om ervoor te kiezen jouw paard tijdelijk in een paddock, op een track te plaatsen of indien er geen andere mogelijkheid is enkele dagen op stal te laten verblijven. Zet jouw paard na een periode van uitsluitend grazen met graaskorf nooit zomaar zonder graaskorf op de weide bij risicovolle omstandigheden. Het lichaam is dan niet meer gewend aan de hoge suiker inname en dan kan een dag ongehinderd grazen net genoeg zijn om hoefbevangenheid te veroorzaken. Ook als je net hebt besloten om een graaskorf te introduceren bij jouw paard en er ontstaat meteen een schuurplek is het aan te raden jouw paard tijdelijk niet op de weide te laten tot de plek is genezen. Zeker als jouw paard of pony tot de risicogroep behoort voor het ontwikkelen van hoefbevangenheid (koudbloeden, pony's, overgewicht, IR, PPID, eerder hoefbevangen geweest en een duidelijk verharde manenkam).
Maak de wond goed schoon en laat hem aan de lucht drogen. Soms kan een dun laagje wondzalf (bijvoorbeeld een antibacteriële zalf op basis van honing) de genezing ondersteunen. Houd de wond goed in de gaten in de dagen die volgen en zorg dat de wond schoon blijft. Indien de huid zichtbaar hersteld kun je voorzichtig weer een graaskorf, voorzien van extra polstering, om doen. Kies bij voorkeur polstring van Merinovacht of lamsvacht. Laat jouw paard de eerste dagen maar kort buiten zodat de plek niet meteen een volle dag wordt belast. Bouw dit langzaam op naar een hele dag.
Het is aan te raden indien je jouw paard toch met de wond en een extra gepolsterde graaskorf op de weide laat grazen geen wondzalf te gebruiken. De zalf kan het bontje kleverig maken waardoor vuil gemakkelijk blijft plakken en de wond juist extra geïrriteerd wordt. Controleer de wond en het bontje elke dag en wissel het bontje met een schoon bontje indien je merkt dat de wond nog veel wondvocht lekt op het bontje. Ook dit kan vuil aantrekken en ruw worden wat de wondgenezing in de weg staat.
Heb je specifieke vragen neem dan contact met ons op, we helpen graag.
© 2018 PaardEerlijk - Informatie van deze pagina is met zorg samengesteld en mag niet worden hergebruikt, gekopieerd of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de auteur (PaardEerlijk).
Gratis verzending vanaf €100,-
Verzonden in 24-48u
Gratis verzending bij bestellingen binnen Nederland* vanaf €100,- en België vanaf €150,-
* Voorwaarden en uitsluitingen van toepassing
Overige tarieven
- Brievenbuspakket €5.49
- Pakket NL vanaf €6.99
- Pakket BE vanaf €9.99
Meer informatie
Niet op de wei? Vit.E!
Als je paard geen of weinig gras binnen krijgt kan het fijn zijn om extra vitamine E te suppleren.
Bekijken!
Tips voor seizoensvoeding!
Met deze leuke jaarkalender van Paarden Plant wordt seizoensvoeren nog gemakkelijker! Met veel tips over geschikt eetbare planten en het aanleggen door het jaar heen!
Meer informatie
Bij ons winkel je groen!
✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal
Meer informatie
Storing op 'mijn account'
Er zijn wat problemen met 'mijn account' en hier wordt door de ontwikkelaar aan gewerkt. Problemen die je o.a. kunt tegenkomen:
- Afrekenen lukt niet -> probeer als 'gast' af te rekenen, als het goed is lukt dat wel! Zo niet, bericht ons even!
- Bestelhistiorie is niet zichtbaar. -> Vraag ons om een verslag van eerdere bestellingen als je die info nodig hebt.
Excuus voor het ongemak en hopelijk komt er snel een oplossing voor.
Ervaringsverhalen
Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!