Epigenetische en Orthomoleculaire voedingsadvies, wat is dat eigenlijk?

De term 'Orthomoleculair' klinkt vaak wat moeilijk en vaag als je er niet bekend mee bent. Waar we naar kijken binnen de orthomoleulaire voeding is hoe processen op celniveau verlopen en welke factoren nodig zijn om dit correct te laten plaatsvinden. Het gaat dan om nutriënten in de voeding maar ook om overkoepelende fysiologische processen (o.a stofwisseling). En hiermee gaat de manier van kijken naar het lichaam hand in hand met epigenetica. Epigenetica is de leer die gaat over de expressie van genen. Genen zijn je DNA. Hierin staat vastgelegd wat een cel moet doen en hoe het bouwplannetje van bijv. een eiwit of type weefsel eruit moet komen te zien. Met andere woorden: wat heeft een paard nodig om zijn lichaam, zoals in de basis bedoeld, gezond te laten functioneren.

Waar ortomoleculaire voeding ingaat op specifieke stoffen gaat de epigenetica in op omgeving en fysiologische invloeden. Stress van welke aard dan ook (bijvoorbeeld bij het langdurig ontbreken van sociaal contact) heeft o.a. een groot gevolg voor de beschikbaarheid van diverse stoffen en beperkt in vele opzichte een gezonde stofwisseling (fysiologie). Daarbij kijken we ook naar de beschikbaarheid van voedingsstoffen die het paard in de natuur gedurende het seizoen tot zich zou hebben genomen als het de vrije keuze had gehad.

Een orthomoleculair voedingsadvies gaat daarom verder dan enkel voeding. We bekijken het paard als geheel en leggen relaties tussen kleine signalen en verandering, de huisvesting, management en de tot dan toe beschikbare voeding. Het lichaam heeft diverse systemen in werking die de inwendige balans regelen en bewaken. Dit voor een optimale stofwisseling en beschikbaarheid van energie. Als de voeding en/of omgevingsfactoren gedurende een langere tijd niet kloppen met de behoefte van het 'wezen paard' brengt dit het systeem uit balans en kunnen er problemen onstaan. 

De evolutie heeft de mate van aanpassing bepaald en de diverse eigenschappen van het lichaam zijn voor het paard bijzonder functioneel. Een flexibel lichaam kan gemakkelijker vluchten als de kudde wordt aangevallen door een roofdier. De vorm van de hoeven geeft optimaal grip op de betreffende ondergrond en alle processen in het lichaam werken op een logische volgorde. Als er een verstoring optreedt heeft dit vaak als resultaat dat het lichaam minder functioneel wordt. Dit kan zich uiten in overgewicht, stijfheid, blessures, slechte hoeven, geen energie hebben, een immuunsysteem dat overactief is ( jeuk, hoesten) en vatbaar worden voor paracieten etc. 

Bepaalde processen zijn inwendig stuurbaar door verstorende factoren weg te halen en/of bepaalde nutriënten specifiek toe te voegen. Daarbij houden we rekening met de hiërarchie van het lichaam. De natuur heeft zelf een volgorde van belangrijkheid gegeven aan de inwendige organen, waarbij de belangrijkheid wordt bepaald aan de hand van de noodzaak tot overleving. Je kunt je voorstellen dat hart en hersenen tijdens een vlucht voor een roofdier voorrang krijgen op het spijsverteringskanaal. En dat in tijden van schaarste de huid en hoeven minder belangrijk zijn dan de andere belangrijke inwendige organen die de inwendige balans proberen te bewaken. 

Door je bewust te worden van wat je paard wel en niet ten goede komt helpen we zijn stofwisseling weer op koers te brengen middels diverse aanpassingen. We kunnen hierbij tijdelijk gebruik maken van enkele specifieke supplementen waarna je op termijn weer overgaat op geschikte paardenvoedermiddelen uit het gezonde segment. Maar ook management adviezen, andere stressfactoren of kudde-gerelateerde factoren kunnen ter sprake komen. Besef je wel dat er vaak een lange tijd overheen gaat voor problemen zichtbaar worden en dat je die problemen niet van vandaag op morgen oplost. Vaak heeft het lichaam binnen de hiërarchie 'achterstallig onderhoud' te plegen op diverse plekken en duurt het een langere periode voordat het lichaam als geheel weer beter gaat functioneren. 

Gesloten!

Van 25 juli 12u tot en met 18 augustus zijn we helaas gesloten.

Meer informatie

Gratis verzending vanaf €100,-

Verzonden in 24-48u

Gratis verzending bij bestellingen binnen Nederland* vanaf €100,- en België vanaf €150,-

* Voorwaarden en uitsluitingen van toepassing

Overige tarieven

  • Brievenbuspakket €5.49
  • Pakket NL vanaf €6.99
  • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Niet op de wei? Vit.E!

Heltie vitamine e

Als je paard geen of weinig gras binnen krijgt kan het fijn zijn om extra vitamine E te suppleren.

Bekijken!

Tips voor seizoensvoeding!

Met deze leuke jaarkalender van Paarden Plant wordt seizoensvoeren nog gemakkelijker! Met veel tips over geschikt eetbare planten en het aanleggen door het jaar heen!

Paard en plant jaarkalender

Meer informatie

De Paardenpodcast van Horse in Mind!

Over graasmaskers en slowfeeders!

 

Meer informatie nodig?

antwoord op alle vragen over graasmaskers

Ga naar graasmasker.nl

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Storing op 'mijn account'

Er zijn wat problemen met 'mijn account' en hier wordt door de ontwikkelaar aan gewerkt. Problemen die je o.a. kunt tegenkomen:

  • Afrekenen lukt niet -> probeer als 'gast' af te rekenen, als het goed is lukt dat wel! Zo niet, bericht ons even!
  • Bestelhistiorie is niet zichtbaar.  -> Vraag ons om een verslag van eerdere bestellingen als je die info nodig hebt.

Excuus voor het ongemak en hopelijk komt er snel een oplossing voor.

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

© 2018 - 2024 PaardEerlijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Van 26 juli tot en met 18 augustus zijn we tijdelijk gesloten. Uiteraard kan je in deze periode gewoon een bestelling plaatsen, houd er alleen rekening mee dat je pakketje later zal worden verzonden. Bestellingen geplaatst na donderdag 25 juli 12:00 worden vanaf maandag 19 augustus verwerkt. Lees alle info op onze homepage onder het kopje 'Gesloten!’. Hartelijk bedankt voor jullie begrip!