Tips & Tricks voor de introductie van een graaskorf of graasmasker

Het inzetten van een graaskorf of graasmasker is vaak een weloverwogen beslissing omdat jij als paardeneigenaar vindt dat je jouw paard moet beschermen tegen de nadelige effecten van een te hoge grasinname. En ondanks dat het omdoen van een graaskorf of graasmasker vaak heel simpel lijkt kun je tegen verschillende vragen of problemen aanlopen. Met de informatie op deze pagina help ik je graag een stukje opweg. Kom je er desondanks niet uit of zit het zowel jouw als je paard niet lekker, neem dan eens contact met ons op. We denken graag met je mee!

Hier vind je belangrijke informatie over het afstellen van een graasmasker

Tips voor de eerste introductie en het passen van de graaskorf of graasmasker

 • Maak eerst de neus en neusgaten van jouw paard goed schoon met een vochtige handdoek. Jouw paard kan tijden het passen namelijk flink gaan briesen, dus fijn voor jezelf en handig als je de graaskorf toch wilt ruilen i.v.m. verkeerde maat en dus zo schoon mogelijk wilt houden.
 • Pas de graaskorf bij voorkeur buiten in bijvoorbeeld een afgesloten paddock. Als jouw paard onrustig of angstig wordt heb je de ruimte, dit verkleint de kans op ongelukken.
 • Zet jouw paard niet vast tijdens het passen maar laat iemand anders jouw paard vasthouden. Jouw paard kan de graaskorf niet zo'n leuk idee vinden en wat onrustig worden. Dan is het fijn als je iemand bij je hebt die jouw paard kan vasthouden zodat jij de mogelijkheid hebt om naar de afstelling en de maat te kijken.
 • Trek jouw paard een goed passend halster aan en gebruik een stevig touw. Pas de eerste keer de graaskorf over het halster heen. Dit is vaak gemakkelijker dan een halster eerst af te doen. 
 • Wil je de graaskorf met een bontje gebruiken? Introduceer de graaskorf eerst zonder bontje, dit is minder overweldigend voor jouw paard.
 • Maak de graaskorf alvast op het oog op maat.
 • Laat jouw paard eerst rustig kijken en snuffelen aan de graaskorf en beweeg de korf hierbij langzaam.
 • Ga bij het aantrekken van de korf met je rug naar jouw paard staan, en laat jouw paard over jouw schouder kijken (indien mogelijk ;-)).
 • Leg een stukje wortel of iets anders lekkers in de graaskorf en schuif deze langzaam om de neus. Als jouw paard dit prima vindt of na een aantal keer prima vindt kun je het kopstuk rustig over de oren trekken. Geef hierna een beloning door het gaatje van de korf en beloon jouw paard.
 • Beweegt jouw paard telkens zijn hoofd omhoog? Lok dan telkens zijn hoofd weer naar beneden en beloon op het laagste punt.
 • Blijf rustig, ook als het niet meteen lukt. Het is niet de bedoeling dat er aan de graaskorf een negatieve of stressvolle associatie gekoppeld wordt. 

 

Naar de weide!

 • Heeft jouw paard de graaskorf eenmaal om en lijkt de afstelling oke? Loop dan samen naar een rustige weide om te kijken of jouw paard al wil proberen te eten. ( LET OP! Laat jouw paard alleen met een nieuwe graaskorf eten indien je de graaskorf wilt behouden, een gebruikte graaskorf is niet meer te retourneren).
 • Motiveer jouw paard door grassprietjes door de opening van de bodemplaat te steken en beloon uitvoering bij elke gedane poging tot eten.
 • Heb geduld en geef niet te snel op. Jouw paard zal moeten leren omgaan met de graaskorf. Geef het paard enkele dagen de tijd en je zult zien dat het na een aantal dagen beter gaat. 
 • Belangrijk: Zorg voor een geschikte drinkbak op de weide. Een kleine vlotter of lepelbak is vaak te klein om met een graaskorven uit te kunnen drinken. Er zijn maar enkele modellen graaskorven die wel geschikt zijn om uit een kleine drinkbak te dringen, zoals de EasyGrazer.
 • Laat jouw paard niet alleen op de weide voordat je zeker weet dat je hem met de graaskorf hebt zien eten en drinken.
 • Om onveilige situaties te voorkomen is het verstandig om vooraf de weide te checken op uitstekende voorwerpen waaraan jouw paard mogelijk vast kan komen te zitten. Denk hierbij aan: uitstekende spijkers aan de omheining, uitstekende afrastergeleiders die niet worden gebruikt, bomen met stevige takken, een hooiruif etc.

 

De graaskorf en voedingsbehoefte van het paard

Je zet een graaskorf in omdat jouw paard te dik is of te dik dreigt te worden danwel een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van stofwisselingsproblemen en hoefbevangenheid. Met de wens om overgewicht te voorkomen of te verliezen grijp je in op de hoeveelheid beschikbare voeding voor jouw paard. Dat betekent dat het gehele rantsoen moet zijn ingesteld op het voorkomen van overgewicht. In het verkleinde spectrum van voeding dat jouw paard wel mag hebben moet wel de basisbehoefte van o.a. droge stof, vezels, vitaminen en mineralen en eiwitten gedekt worden. Evenals de behoefte om met regelmaat te kunnen eten. Zorg voor optimaal comfort tijdens dit voedingsregieme door voor de weidegang voldoende ruwvoer te verstrekken. Een goed ontbijt zorgt voor minder frustratie! Als jouw paard in de eerste dagen met graaskorf weinig tot niets eet op de weide, compenseer dit dan tijdens de uren op stal door extra porties hooi te verstrekken. Helemaal mooi is het, als je in de gelegenheid bent, om jouw paard tussendoor even appart te zetten en een extra pluk hooi te verstekken. Dit is beter voor de continuiteit van de spijsvertering en voorkomt te veel stress door honger en ongemak vanuit het spijsverteringskanaal.

 

Informatie ter overweging

Soms kiezen paardeneigenaren ervoor het dragen van een graaskorf, vooral voor henzelf, 'draaglijker' te maken door het paard de graaskorf een gedeelte van de dag af te doen of de dagen af te wisselen. Paarden kunnen in de tijd die ze zonder graaskorf op de wei staan compensatiegedrag gaan vertonen en daardoor extra veel gras tot zich nemen met als gevolg een extreme piek in de suikerinname. Dit kan juist extra gevaarlijk zijn.

 

 

Gratis verzending vanaf €100,-

Verzonden in 24-48u

Gratis verzending bij bestellingen binnen Nederland* vanaf €100,- en België vanaf €150,-

* Voorwaarden en uitsluitingen van toepassing

Overige tarieven

 • Brievenbuspakket €5.49
 • Pakket NL vanaf €6.99
 • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Tips voor seizoensvoeding!

Met deze leuke jaarkalender van Paarden Plant wordt seizoensvoeren nog gemakkelijker! Met veel tips over geschikt eetbare planten en het aanleggen door het jaar heen!

Paard en plant jaarkalender

Meer informatie

Ondersteuning in het voorjaar

Met deze producten ondersteun je je paard optimaal in het voorjaar!

Bekijken!

De Paardenpodcast van Horse in Mind!

Over graasmaskers en slowfeeders!

 

Meer informatie nodig?

antwoord op alle vragen over graasmaskers

Ga naar graasmasker.nl

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Storing op 'mijn account'

Er zijn wat problemen met 'mijn account' en hier wordt door de ontwikkelaar aan gewerkt. Problemen die je o.a. kunt tegenkomen:

 • Afrekenen lukt niet -> probeer als 'gast' af te rekenen, als het goed is lukt dat wel! Zo niet, bericht ons even!
 • Bestelhistiorie is niet zichtbaar.  -> Vraag ons om een verslag van eerdere bestellingen als je die info nodig hebt.

Excuus voor het ongemak en hopelijk komt er snel een oplossing voor.

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

© 2018 - 2024 PaardEerlijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel