Graasmasker en wormbesmetting

September 2019
Auteur: Karlijn Weder

Het inzetten van een graasmasker is voor veel paarden de enige mogelijkheid om op gezond gewicht te blijven. Natuurlijk zou je het op een andere manier kunnen bewerkstelligen maar soms ontbreekt het aan alternatieve huisvesting in de regio of er is een andere reden waardoor jouw paard een graasmasker moet dragen. Bij elke toevoeging of aanpassing op ‘het natuurlijke’ kom je ook aandachtspunten tegen. Wormbesmetting is daar een van.

Zindelijk paard

In de natuur leggen paarden grote afstanden af en is er geen noodzaak om pal naast de ‘hoop’ van je kuddegenoot een pluk gras te eten. Sterker nog, paarden zijn enorm hygiënische dieren en selecteren nauwkeurig elke pluk gras en eten niet graag in de buurt van mest. Dit is een natuurlijk instinkt dat het paard beschermt tegen overmatige wormbesmetting. In de gedomesticeerde wereld waarin paarden in de weide een ‘relatief’ klein oppervlak ter beschikking hebben zie dit fenomeen ook terug. Paarden zijn zindelijk en laten zo veel mogelijk  de mest vallen op de zogeheten ‘toiletplekken’. Als je goed kijkt zijn dat de plekken in de weide waar meer mest bij elkaar ligt en het gras langer is.

Als het ontbreekt aan enige vorm van weide, mest en worm management dan is dat fenomeen niet duidelijk meer zichtbaar want op den duur verandert de gehele weide in een grote toiletplek

Worminfecties zijn voor paarden een serieus gezondheidsrisico. Temeer omdat er nog steeds, in veel gevallen, ten onrechte zonder mestonderzoek wordt ontwormd. Resistentie voor wormbestrijdingsmiddelen komt steeds meer voor. Paarden krijgen hierdoor niet de kans om een eigen immuniteit op te bouwen. Daarnaast heeft het paard nauwelijks de beschikking over andere gewasen die het inwendige milieu wormonvriedelijker maken. Wormen kunnen grote schade aanrichten aan o.a. het spijsverteringskanaal wat de algehele gezondheid niet ten goede komt. Een heftige wormbesmetting in de jonge jaren kan zelfs in het latere leven nog grote gevolgen hebben voor de gezondheid.

Maar wat is nu de relatie met het graasmasker?

Paarden met een graasmasker zijn continu op zoek naar het gemakkelijkst te pakken plukje gras. Erg kort gras kost veel moeite, iets langer gras ( +- 7 tot 10 cm) gaat vaak beter. Dat is precies de reden dat paarden met een graasmasker vaker te vinden zijn op de ‘toiletplekken’ in de weide. Normaliter laten paarden het gras op deze plaatsen staan. Op deze plekken is het gras langer waardoor makkelijker te bereiken met een graasmasker. Maar de kans is reeel dat deze plek besmet is met wormeieren of wormlarven afkomstig uit de aanwezige mest. Goed om te weten is dat slechts 5% van de totale wormpopulatie zich bevindt in het paard. De rest, 95%, bevindt zich op de weide(1). Veelal is de weerstand van paarden met een graasmasker verlaagd, vanwege de mogelijk onderliggende oorzaak waarvoor het dragen van een graasmasker noodzakelijk is geworden (denk aan PPID, insuline restistentie en bijvoorbeeld hoefbevangenheid). Ook is bij deze paarden de darmflora vaak niet optimaal waardoor het milieu in de darm nog eens extra aantrekkelijk is voor parasieten.

Wat te doen?

Het inzetten van een graasmasker gaat gepaard met een groter geheel aan gezondheidsmanagement. Dit management omvat de algehele voeding, huisvesting, gebitscontrole en ook de wormcheck. Laat regelmatig de mest van jouw paard onderzoeken (en vergeet daarbij ook de weidegenoten niet) door een erkent diergeneeskundig parasitologische laboratorium. Mest de weide het liefst dagelijks uit. En weid indien mogelijk om naar een schone weide (langer dan een jaar niet begraasd).

(1)  https://wormbestrijding.nl/

© 2019 PaardEerlijk

Bereikbaarheid tussen 13 en 29 oktober

Tussen 13 en 29 oktober 2023 zijn we helaas niet bereikbaar via email, whatsapp of telefoon. Bestellingen worden gewoon verzonden, maar e-mail en whatsapp beantwoorden we weer vanaf 30 oktober. Uiteraard worden berichten mbt lopende bestellingen gescreend.

Bedankt voor je begrip!

Storing op 'mijn account'

Er zijn wat problemen met 'mijn account' en hier wordt door de ontwikkelaar aan gewerkt. Problemen die je o.a. kunt tegenkomen:

  • Afrekenen lukt niet -> probeer als 'gast' af te rekenen, als het goed is lukt dat wel! Zo niet, bericht ons even!
  • Bestelhistiorie is niet zichtbaar.  -> Vraag ons om een verslag van eerdere bestellingen als je die info nodig hebt.

Excuus voor het ongemak en hopelijk komt er snel een oplossing voor.

Meer informatie nodig?

antwoord op alle vragen over graasmaskers

Ga naar graasmasker.nl

Gratis verzending vanaf €100,-

Nieuw; gratis verzending bij bestellingen binnen Nederland* vanaf €100,-!

Gratis verzending bij bestellingen binnen België vanaf €150,-!

* Voorwaarden en uitsluitingen van toepassing

Meer informatie

Tips voor seizoensvoeding!

Met deze leuke jaarkalender van Paarden Plant wordt seizoensvoeren nog gemakkelijker! Met veel tips over geschikt eetbare planten en het aanleggen door het jaar heen!

Paard en plant jaarkalender

Meer informatie

De Paardenpodcast van Horse in Mind!

Over graasmaskers en slowfeeders!

 

De perfecte aanvulling op weidegang!

Veel paarden kampen in de zomer met een overmaat aan energie en worden daarom te dik. Krachvoer wordt bij te dikke paarden vaak naar beneden bijgesteld, maar wist je dat je dan je paard niet volledig voorziet in vitamines en mineralen?

Krachtvoer is voor de meeste paarden helemaal niet nodig. Ook niet als je paard een beetje moet werken of als je regelmatig rijdt. Gematigde weidegang, goed ruvoer en een fijne balancer kunnen veel betekeken voor de gezondheid en energie! 

Equilin Balancer is daar een goed voorbeeld van!

Meer informatie

Bij ons winkel je groen!

✓ Groene hosting
✓ Duurzaam verzonden
✓ Gerecyceld vulmateriaal

​Meer informatie

Verzending

  • Verzonden in 24-48u
  • Brievenbuspakket €5.49
  • Pakket NL vanaf €6.99
  • Pakket BE vanaf €9.99

Meer informatie

Winkelen bij PaardEerlijk

 

Ervaringsverhalen

Het verhaal van Marieke en d'Aly!
Al enige tijd maakt Marieke  zich zorgen om het steeds dikker worden van haar merrie. Maar nu gaat het steeds beter!

Lees artikel

© 2018 - 2023 PaardEerlijk | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel